Bivši ministar kritizirao Strategiju odbrane Srbije: Završimo sa zabludama

Radiosarajevo.ba
Bivši ministar kritizirao Strategiju odbrane Srbije: Završimo sa zabludama
Foto: CfSP / Dragan Šutanovac

Bivši ministar odbrane Srbije, nekadašnji predsjednik Demokratske stranke (DS), te aktuelni predsjednik Savjeta za strateške politike Dragan Šutanovac oštro je kritizirao strategije odbrane i bezbjednosti Srbije koje je predložio Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane.

Piše: F. V.  

Šutanovac je to nazvao "zarobljavanjem budućnosti".

On smatra da Vladino usvajanje strateških dokumenata u oblasti odbrane i bezbjednosti predstavlja "eklatantan primjer nedovoljnog razumijevanja geopolitičke situacije i zavisnosti Srbije od mnogih globalnih i regionalnih faktora na koja ne može (ili vrlo malo može) da utiče".

"Umjesto da doprinosimo našoj evropskoj orijentaciji, koja ne bi trebalo da je politički sporna, mi ambiciozno pokušavamo i dalje da koketiramo sa dvije spoljnopolitičke pozicije pretpostavljajući da velike sile ne posjeduju analitičke sposobnosti da to prepoznaju. Održivost vojne neutralnosti je upitna sa mnogo aspekata od kojih su ključni istorijski, demografski, ekonomski, finansijski, geostrateški i geopolitički. Ali kada se u Strategiji nacionalne bezbjednosti tvrdi da opredjeljenje Republike Srbije za vojnu neutralnost implicitno povlači i koncept totalne odbrane, dokazujemo opravdanost stare izreke da papir trpi sve", naveo je Šutanovac u analizi koju je objavio Savjet za strateške politike. 

Zarobljavanje budućnosti

Nacionalna bezbjednost je, dodao je, oblast od suštinskog značaja za državu i svakog pojedinca.

"I posljednje što nam treba su nekompetentni donosioci odluka koji ne mogu sagledati nacionalni interes. Krajnje je vrijeme da kao nacija shvatimo geopolitički kontekst, te da završimo sa bajkovitim životom u zabludama", podvukao je. 

Šutanovac pozvao vlasti da uporede standard života građana Srbije da standardnom susjednih zemalja koji je daleko bolji.

"Ne moramo puno da istražujemo i upoređujemo, dovoljno je da pogledamo susjednu Rumuniju, zemlju koja je bila u velikom zaostatku za Jugoslavijom, a danas diktira tempo svima u regionu. Neko će reći da Srbija nije Jugoslavija, što je činjenica, ali šta se desilo sa Srbijom pa da ovih dana čitamo kako je u Rumuniji životni standard  60 posto bolji nego u Srbiji. U isto vreme u Mađarskoj je 80 posto, a u Bugarskoj čak 30 posto. Bez svake sumnje, političke elite u Rumuniji su se rasteretile populističkih poruka o političkoj nezavisnosti i odbrambenoj neutralnosti i prihvatile da u okviru EU budu politički zavisne koliko i sve druge članice dok su odbrambenu neutralnost riješile kroz najjači vojni savez NATO. Da li se slično desilo i Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj… jeste, da li su te zemlje napredovale ili nazadovale, sve do jedne su napredovale", zaključio je Šutanovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije