Bivša supruga optužila Haškog osuđenika da joj je bacio bombu na kuću

Radiosarajevo.ba
Bivša supruga optužila Haškog osuđenika da joj je bacio bombu na kuću
Photojoiner / Češić pred Haškim tribunalom priznao da je ubio najmanje 10 osoba, a osuđen na 18 godina zatvora

Ručna bomba bačena na kuću u Novom Beogradu koju je kupila i u nju je trebalo da se useli Jelena R., bivša supruga haškog optuženika Ranka Češića, bačena je sa ulice, preko kapije u dvorište kuće.

Zbog sumnje da je bacio bombu priveden je haški optuženik i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, saznaje "Blic".

Haški osuđenik Ranko Češić bacio bombu na kuću bivše supruge

Bomba je bačena oko jedan sat poslije ponoći u noći između subote i nedjelje. Na sreću, u eksploziji niko nije povrijeđen, pošto u kući u tom trenutku nije bilo nikoga jer, prema riječima komšija, dosadašnji vlasnici Slobodanka S. i njen sin Zoran S. renoviraju kuću pred prodaju. 

Bomba je napravila štetu na fasadi kuće i vozilima parkiranim u dvorištu. Od jačine eksplozije polomljeno je staklo od prozora na kući, a oštećeni su i automobil BMW i traktor u vlasništvu Zorana S.

Da je bomba bačena u dvorište porodične kuće, u nedelju ujutru oko 11 sati policiji je prijavila Jelena R., koja je, kako saznaje ovaj list, trebalo u nju da se useli.

Eksplozivna naprava bačena je sa ulice, preko kapije u dvorište kuće.

Ranko Češić - undefined

Jelena R. rekla je policajcima kako sumnja da je bombu bacio njen bivši suprug Ranko Češić. On je inače pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom zbog zločina koje je počinio na teritoriji Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske na 18 godina zatvora.

Otkada je izašao iz zatvora, ona tvrdi da je “imala problema sa njim”.

Inače, Ranko Česić, koji je prije hapšenja živio u Vraniću, i Jelena R. iz Stare Pazove vjenčali su se u beogradskom Okružnom zatvoru 30. maja 2002. godine, desetak dana prije nego što je haški optuženik predat Tribunalu, pet dana nakon njegovog hapšenja.

Svečani čin obavljen je u zatvorskoj prostoriji namijenjenoj takvim prilikama. Oni su se razveli naredne 2003. godine, a sada su navodno u lošim odnosima i spore se oko imovine.

Eksploziju su preksinoć čule i prve komšije, međutim, niko nije vidio šta se dogodilo.

"Oko jedan-dva sata poslije ponoći čuo sam eksploziju, ali nisam ni slutio šta se zaista dogodilo na nekoliko metara od moje kuće. Mislili smo da je nešto palo od jačine vjetra. Tek ujutru sam saznao šta se dogodilo, kada sam zatekao samog Zorana u dvorištu, koji je vidio razbijeno staklo na autu i traktoru", kaže prvi komšija.

Češić je osuđen na 18 godina zatvora pred Haškim tribunalom zbog zločina protiv čovječnosti, ubistva i silovanja.

Zločini za koje je Češić osuđen dogodile su se u opštini Brčko u maju 1992. godine. Češić je osuđen da je počinio pet krivičnih djela u periodu od 5. maja do 14. maja i jedno za koje se sumnja da se dogodilo sredinom maja ili početkom juna 1992. godine. U to vrijeme Češić je bio pripadnik teritorijalne odbrane RS i interventnog voda policije. Prema presudi, Češić je osuđen za ubistvo Sakiba Bećirevića i još četvorice muškaraca u Sportskoj dvorani Partizan, te za ubistvo zatočenika u logoru „Luka“.

Eksploziju su preksinoć čule i prve komšije, međutim, niko nije vidio šta se dogodilo - undefined

Haški tribunal osudio je, također, Ranka Češića i da je prisilio dvojicu braće Muslimana koji su bili zatočeni u logoru „Luka“ da vrše seksualne radnje jedan nad drugim, držeći ih na nišanu, te za premlaćivanje nasmrt zatočenika u „Luci“.

Češić je pred Haškim tribunalom priznao da je ubio najmanje 10 osoba u roku ne dužem od mjesec dana. Među njima je i ubistvo dvojice zatvorenika iz logora „Luka“ koje je izveo ispred glavnog hangara.

Pušten na slobodu 2014. godine

Ranko Češić osuđen je na 18 godina zatvora, a pušten je 2014. godine poslije odsluženja dvije trećine kazne koju je služio u zatvorima u Danskoj. 

Iako je Haški tribunal konstatovao da su zločini za koje je osuđen veoma teški, taj sud je ostao pri stavu da treba da bude pušten poslije dvije trećine odslužene kazne ako to predviđa zakon zemlje u kojoj služi kaznu.

Danske zatvorske vlasti ocijenile su tada da se Češić pokajao zbog zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije