Bill Clinton na Kosovu proslavio 20. godina od ulaska NATO snaga

Radiosarajevo.ba
Bill Clinton na Kosovu proslavio 20. godina od ulaska NATO snaga
Foto: Screenshot / Bill Clinton posjetio Kosovo

U Prištini je u srijedu obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-ovih snaga na Kosovo, a centralnoj manifestaciji koja se održavala pod nazivom “Za našu slobodu” nazočili su brojni dužnosnici, među kojima i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright i umirovljeni američki general i bivši vrhovni zapovjednik NATO-a Wesley Clark.

“Sjećam se lica ljudi koje sam sreo kada sam prije 20 godina bio ovdje, u osnovnoj školi u Uroševcu. Tog dana sam rekao nešto što želim ponoviti, za 79 dana zračnih NATO napada mogao je biti dobiven ovaj rat, ali su samo građani u školi tog dana, kao i ostali građani Kosova, mogli dobiti mir. Nakon 20 godina mislim da ste uradili izvanredan posao oko postizanja mira”, kazao je Clinton, javlja RTK.


Nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright ocijenila je kako je tijekom posljednja dva desetljeća narod Kosova pokazao svijetu da je posvećen miru i izgradnji nove demokratske nacije.

Međunarodna zajednica je osigurali zaštitu, ali su građani Kosova odradili ostalo, muškarci i žene svih uzrasta i pripadnosti postavili su osnove za demokraciju, ustvrdila je Albright, dodajući kako se bliži dan kada će Kosovo biti potpuno normalna zemlja, u UN-u i potpuno integrirana u europsku zajednicu.

Kosovski dužnosnici zahvalili su SAD-u i svim državama koje su podržale Kosovo u borbi za slobodu, a predsjednik i premijer Kosova istakli su i potrebu postizanja sporazuma sa Srbijom.

“Kao što smo bili i sada smo spremni da postignemo povijesni sporazum. I danas smo voljni da razgovaramo i postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dvije suverene države”, rekao je kosovski predsjednik Hashim Thaci.

“Mir čine hrabri. Želimo da se pomirimo sa Srbijom”, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je pozvao građane Srbije i srbijanskog predsjednika (Aleksandra) Vučića da prizna Kosovo u ovim granicama, kao neovisnu državu.

Nakon centralne svečanosti organizirana je šetnja "Za slobodu" od trga Skenderbeg do biste Madeleine Albright u blizini Američke škole u Prištini, koja je svečano i otkrivena, a sudionici su potom obišli i bulevar Billa Clintona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije