BiH se približava solarna bura, noćas će pogoditi Srbiju

Radiosarajevo.ba
BiH se približava solarna bura, noćas će pogoditi Srbiju
Intenzivna solarno geomagnetska bura, koja se približava BiH i regiji, najavljena je za period između 6. i 7. septembra.

Prema izvještajima srbijanskih medija ona će noćas pogoditi Srbiju. Kako piše Telegraf, solarna bura može dovesti do neregularnosti u radu satelitskih i komunikacionih sistema, elektro mreže i distributivnih sistema, mobilne telefonije, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju, saopćeno je danas iz Republičkog geodetskog zavoda

Kako se navodi, ovu najavu solarne i geomagnetske bure treba iskoristiti kao povod za preduzimanje određenih mjera, a geomagnetska opservatorijska mjerenja potrebno je izvoditi po posebnom režimu rada.

Mjere upozorenja obuhvataju sledeće aktivnosti:

- geomagnetska opservatorijska mjerenja je potrebno izvoditi po posebnom režimu rada;

- moguće su neregularnosti ili smetnje u radu uređaja i instrumenata za praćenje geoprostornih podataka;

- geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promjene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika;

- bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova i drugo.

Takođe, moguće su neregularnosti ili smetnje u radu uređaja i instrumenata za praćenje geoprostornih podataka, a geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije