Bez čega je ostao Mamić: Sud blokirao vile, stanove i poslovne prostore

Radiosarajevo.ba
Bez čega je ostao Mamić: Sud blokirao vile, stanove i poslovne prostore
Život porodice Mamić godinama se odvijao na visokoj nozi - kuće u elitnom dijelu grada, skupi automobili, krstarenja na privatnoj jahti, stanovi, putovanja, skijanja, umjetnine i brendirana odjeća, piše 24sata.hr.

Sada Zdravko Mamić mora državi vratiti 52 miliona kuna nezakonito stečenog novca. On je vlasnik je kuće na Tuškancu 52 u Zagrebu, poslovnog prostora u Fijanovoj 4a i građevinskog zemljišta na otoku Istu, no odlukom suca Darka Krušlina bez imovine će ostati i bliža i daljnja Mamićeva porodica.

Krivi su: Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora

Za sada je Mamiću i porodici blokirano više od 21 milion kuna. Tu je sedam miliona kuna kaucije iz 2015. koje je dao kako bi se branio sa slobode, a koji se nalaze na računu Županijskog suda u Zagrebu.

Zdravko Mamić nakon presude: Bože, oprosti im, ne znaju što čine

Zatim, stanovi Zdravkove supruge Marine Mamić u Ulici Petra Preradovića u Zagrebu, kao i pripadajuća garažna mjesta u vrijednosti od 6,7 miliona kuna i 2,73 miliona kuna. Potom stan i garaža Vanje Horvat, bivše supruge Zdravkova brata Zorana, na zagrebačkoj Radničkoj cesti vrijedni 3,2 miliona kuna.

Na popisu imovine su i šume Marine Mamić vrijedne 250.000 kuna, livada od milion kuna, kao i novac s bankovnih računa Zdravka Mamića u Hypo banci, novac s računa njegovih kćeri te novac nađen u njegovoj kući tokom hapšenja, a riječ je o oko 570.000 kuna.

Sud, naime, smatra kako je sva ta imovna stečena nezakonito te je presudio da se u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude mora predati Republici Hrvatskoj ili novac uplatiti na račun državnog proračuna.

Prema Mamićevoj objavi na Facebooku imovinu ima i u Hercegovini. Javno nije poznato kolika je njezina vrijednost. Zoran Mamić, bavio se i građevinarstvom.  Gradio je vile na Pagu i stanove na elitnim lokacijama u Zagrebu te imao velike planove. Onda je došla kriza.

Zoran je ipak sebi uspio sagraditi velebnu vilu iz koje ima cijeli Zagreb kao “na dlanu”. Kuća u Markuševcu ima vanjski bazen, nogometni teren i podzemnu garažu. Gradio je na samom rubu zelenog pojasa. Vila je luksuzno uređena i vrijedi nekoliko miliona eura. Opteretio ju je kreditom od 8,7 miliona, piše 24sata.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije