Besplatan prijevoz za slovenske penzionere, veterane rata...

Radiosarajevo.ba
Besplatan prijevoz za slovenske penzionere, veterane rata...
0 / Foto: Anadolija

U slovenskom parlamentu bez glasa protiv je prošao zakonski prijedlog da penzioneri i svi stariji od 65 godina, koji nisu u radnom odnosu, od sredine iduće godine dobiju pravo na besplatan prijevoz.

Za izmjene Zakona o cestovnom prijevozu, kojim se određuje da od 1. juna iduće godine penzioneri imaju pravo na besplatan međugradski javni prijevoz, glasovalo je 75 prisutnih zastupnika u Državnom saboru, a nijedan glas nije bio protiv, prenosi Hina.

Za zakonske izmjene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj Vladi ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek.

Ona je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna, jer su penzioneri, zbog niskih primanja, deprivilegirana društvena grupa, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći.

Prihvaćanje Zakona ipak nije prošlo bez amandmana, pa je tako prošao i prijedlog četiri stranke, dvije iz opozicije i dvije iz vladajućih, da besplatni javni prijevoz dobiju i slovenski veterani rata za osamostaljenje te najuspješniji učenici-sportaši i invalidi u kolicima.

Bratušek vodi stranku SAB, koja kao jednu od glavnih ciljnih skupina u biračkom tijelu ima penzionere, kojih je oko 550.000 i čine važan dio aktivnih birača, često presudnih na izborima.

Za penzionerske glasove se u Sloveniji najviše bori Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, koji je zadnjih dvadesetak godina na raznim dužnostima u svakoj vladi, jer djeluje kao "jezičac na vagi" u različitim koalicijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije