Bernardić upitao Plenkovića: Što nije osiguran treći entitet u BiH?

Radiosarajevo.ba
Bernardić upitao Plenkovića: Što nije osiguran treći entitet u BiH?
RTL / Bernardić i Plenković

U Hrvatskoj će u nedjelju biti održani opći izbori, a sinoć su se u prvoj TV debati na RTL-u sučelili aktuelni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i lider SDP-ove Restart koalicije Davor Bernardić.

Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, a Bernardić je rekao kako je aktuelna vlast ugrozila sezonu jer je otvorila granicu s našom zemljom, a Mađarska i Slovenija će zatvoriti granicu Hrvatskoj. 

"Ja ne bih otvorio granicu s BiH, ne bih dozvolio otvaranje klubova. Mi smo napravili strategiju. Mi imamo protokole, odgovorna smo stranka, to smo predstavili u aprilu. Niste napravili protokole, nespremni smo za drugi val. Stožer je počeo donositi političke odluke koje zadiru u ustavna prava. očito ide po instrukciji u Banske dvore", kazao je Bernardić. 

Plenković je odgovorio kako su ljudi u stožeru Hrvatskoj osigurali zdravlje, a kako opozicija nije osigurala ništa.

 "Mi smo reagirali na vrijeme, osigurali plaće, spasili poslodavce. Danas imamo više zaposlenika nego krajem februara. Danas je zaposlenost u Hrvatskoj veća nego u februaru, nezaposleni su oni koji nisu sezonski zaposleni", odgovorio je Plenković.

Plenković je dobio pitanje ko mu je bliži - Željko Komšić ili Milorad Dodik. 

"Dragan Čović. Ne želimo da se izigrava slovo ni duh Dejtonskog sporazuma, želimo da Hrvati imaju legitimnog predstavnika", odgovorio je Plenković. 

Bernardić je kazao kako dok je Čović bio član Predsjedništva nije bilo problema. Kada je postao Komšić, došlo je do problema. 

"Nije u duhu Ustava da jedan narod drugome bira predstavnika. Ali to su problemi koje bi trebala rješavati BiH, bez uplitanja sa strane. Zašto Hrvatima BiH niste osigurali entitet? Treba nam tailor made rješenje za BiH", kazao je Bernardić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije