Beograđani ponovo na ulicama: "Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom"

Radiosarajevo.ba
Beograđani ponovo na ulicama: "Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom"
Veliki broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na 14. protestu "Jedan od pet miliona".

Građanima se na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta obratio publicista Vladimir Dimitrijević koji je rekao da građanski protesti moraju da budu odbrana pravne države koju je Vučićev režim ukinuo.

"U zemlju u kojoj je sve postalo golo nasilje od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima ne smijemo zaboraviti jedini lijek je pravna država", istakao je Dimitrijević, izvještava Danas.

On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991,. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija. On je kazao da je od 9. marta pa nadalje učestvovao na svim protestima i da više niko nema pravo na greške.

"Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom bez smisla za humor", rekao je Dimitrijević.

Okupljeni su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju Uzun Mirkovom, Kolarčevom do Terazija gdje se građanima obratio glumac Branislav Lečić koji je pozvao  sve ljude u Srbiji da krenu u protestne šetnje masovno i solidarno.

Lečić je govorio kod Terazijske česme, na istom mjestu gde i na demonstracijama prije 28 godina.

"Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas", poručio je Lečić.

Lečić je istakao da su građani Srbije moć i da država i sve njene institucije postoje zbog njih.

"Nije ona nikakav okupator, a ovi se ponašaju tako. Optužujem ih da dijele narod, da siju strah. Kada se probudi građanska svijest, nikakvo jače oružje vam ne treba“, rekao je Lečić.

On je rekao da svaka nacionalana televizija ima priliku da se večeras iskupi i poručio im je da se otvore što prije. 

Lečić je pozvao učesnike protestne šetnje da krenu u jednočasovnu blokadu zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS).

Građani su potom stigli ispred RTS-a gdje su blokirali ulaz iz Takovske, a organizatori su pozvali građane da blokiraju i Abadarevu. Sa razglasa se pušta muzika Beogradskog sindikata, Đorđa Balaševića, a čuju se i povici "Izlazite napolje", "Kukavice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije