Beograd: Sukob demonstranata i policije, bačen suzavac, Vučiću blokirani izlazi

Radiosarajevo.ba
Beograd: Sukob demonstranata i policije, bačen suzavac, Vučiću blokirani izlazi
Foto: Twitter / Protesti u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksanadar Vučić obratio se javnosti u povodu sinoćnjeg ulaska demonstranata u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) i pokušaja da u programu javnog RTV- servisa demonstranti i šefovi opozicionih stranaka saopće zahtjeve sudionika mimohoda “1 od 5 miliona” koji već tri mjeseca u Beogradu i u desecima gradova Srbije traže slobodu medija i ostavku šefa države.

Demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade predsjedništva i na megafonu objavili da “ako štakor želi, može izaći kroz izlaz za štakore” i dodali kako ne odlaze do daljnjeg.

“Ostavka, ostavka”, počeli su vikati.

Borko Stefanović, izjavio je kako su pripadnici policije primijenili silu prema Borku Obradoviću, vođi prosvjeda.

“Imamo i snimku. Nije priveden i ne daju mu da se približi ovdje. Išao je odblokirati kamion s ozvučenjem”, dodao je.

Masa izvikuje “Ostavka, ostavka”, “SNS – RTS”.

“Tražimo ostavke predsjednika Srbije Vučića, premijerke Brnabić, predsjednice Skupštine Maje Vojković. Tražimo slobodu medija od barem šest mjeseci, a nakon toga slobodne izbore”, poručili su.

Okupljenima se obratio i Vuk Jeremić:

“Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje. On nas je ovdje pozvao, nismo mi ovdje zbog njega. Iznenadili smo Srbiju i cijeli svijet. Stvari više neće biti iste kao prije. Gotov je, gotov je! On danas nije smio izaći iz zgrade Predsjedništva, s njim više nema razgovora. Razgovarao sam s policijom, ljudi, oni su na našoj strani, to vam garantiram. Skinut će kacige na dan kad bude padao, a ja vam kažem, past će prije Uskrsa.”

Jedan od govornika je objavio da policija čisti jedan izlaz kod zgrade predsjedništva i kako se čini da će predsjendik izaći.

Lider Savez za Srbiju Dragan Ðilas i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekli su da neće otići i da će do daljeg ostati ispred zgrade Predsjedništva.

Boško Obradović, vođa demonstracija vratio se pred zgradu Predsjedništva i govodi ljudima oko zgrade kako da naprave obruč kako bi cijeli svijet vidio da je Vučić opkoljen.

Više od ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije