Balkanac objavljivao fotografije gole supruge, kaznili ga samo sa 150 eura

Radiosarajevo.ba
Balkanac objavljivao fotografije gole supruge, kaznili ga samo sa 150 eura
Foto: BBC / Na Facebooku objavljivao slike s lažnog profila

Sud u Rožajama kaznio je mještanina O. H. novčanom kaznom od 150 eura, jer je na Facebooku, s lažnog profila, objavljivao gole fotografije bivše nevjenčane supruge.

Prethodno su on i njegov otac H. H. kažnjeni sa po 250 eura, te zabranom uznemiravanja i uhođenja u trajanju od tri mjeseca, zbog fizičkog nasilja nad bivšom ženom i snahom.

U organizacijama za prava žena takvu kaznu smatraju preblagom, a odlukom suda razočarana je i porodica oštećene, dodatno i iz razloga jer će počinilac na kraju platiti tek dvije trećine kazne od 150 eura.

“Od tih 150 eura odbijeno mu je 25, jer je bio pritvoren, a ako plati u roku od 15 dana od donošenja pravosnažne presude, od preostalih 125 eura, platiće tek dvije trećine. Pa kako da se takva djela ne događaju i dalje”, kazala je “Vijesti.me” sestra žrtve S. A.

Ona je ocijenila da sudovi takvom praksom ohrabruju druge da rade isto.

“Evo, ja ću prva kreirati profil i fotomontažama narušavati ugled bivšem zetu. Na sudu ću priznati da sam to uradila i platiću dvije trećine kazne”, ogorčeno je rekla.

Oštećena je bivšeg supruga prijavila sredinom decembra, pošto je pozvala sestra i rekla joj da na Facebooku postoji profil sa njenim imenom, sa kojeg neko njihovoj porodici šalje fotografije golotinje. U prijavi je navela da sumnja na bivšeg muža, da je on to činio i ranije, te da je sa lažnih profila sporne poruke slao i njegovoj i njenoj rodbini. U drugoj prijavi, nekoliko dana kasnije, navela je da joj je bivši suprug rekao kako je njene gole fotografije pokazivao “nekom crncu koji je boravio u hotelu Aldi”, gdje je O. H. zaposlen kao konobar.

Optužila ga je da je dvije godine sa lažnog profila u njeno ime pisao njenim rođacima i od njih tražio da upražnjavaju seks.

O. H. je na sudu priznao djelo za koje se tereti.

Oštećena i njen bivši suprug su živjeli u vanbračnoj zajednici tri godine i imaju dvoje djece.

Ona je bivšeg supruga prvi put prijavila u novembru prošle godine. Tada je u izjavi policiji kazala da su problemi u braku nastupili već po rođenju prvog djeteta, te da su postali još i ozbiljniji pošto je pristala da suprugu pruži drugu šansu.

Tvrdi da su je nakon toga počeli maltretirati i bivši svekar i muževa sestra, a da se situacija pogoršala kada je prije godinu rodila i drugo dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije