Bajram u Crnoj Gori: "Musliman koji žrtvuje kurban uzvratit će na zlo dobrim"

Anadolija
Bajram u Crnoj Gori: "Musliman koji žrtvuje kurban uzvratit će na zlo dobrim"
Foto: AA / Bajram u Crnoj Gori

Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike, u svim džamijama širom Crne Gore.

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine priređena je u Podgorici, u Osmanagića džamiji, gdje je bajram namaz predvodio zamjenik reisa Rahman Kačar. On je u svojoj bajramskoj hutbi poručio da će musliman koji žrtvuje kurban uzvratiti na zlo dobrim.

“On će tako poslati poruku da je biće mira i harmonije i da to očekuje od drugih. Uzvišeni Allah, dž.š. je rekao: “Nećete zaslužiti nagradu, sve dok ne udijelite od onoga što vam je najdraže”. Čovjek spas jedino može naći u vjeri. Nakon bajram-namaza žrtvujmo kurbane, a na taj način zaštitimo našu djecu. Ovo su dani radosti i veselja, budimo odlučni da radimo na zajedničkom dobru. Ovo je prilika da muslimani učvrste svoje veze, bajram nas na to obavezuje. Pozivam vas da u danima bajrama pokažete plemenitost. Pružimo pomoć onome kome je potrebna, kako bi nam pomogao onaj čije smo pomoći svi muftačni”, kazao je Kačar.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović, govoreći o važnosti hadža, u danima kada hadžije obilaze Mekku, kazao je da je hadž propisan umjesto isposništva (rehbanijjeta) koje je bilo prisutno kod prijašnjih naroda.

“Allah, dž.š., je odredio da rehbanijjet muslimana bude u obavljanju hadža, a Kabu je učinio odredištem za svoje robove, mjestom gdje dolaze hadžije i skrušeno i ponizno izvršavaju propise. Allah, dž.š., je hadžijama stavio u dužnost radnje koje razum ne može potpuno shvatiti, ali te radnje izražavaju čistu pokornost i poštivanje zapovijedi u čemu, u stvari, i jeste velika tajna robovanja Gospodaru”, kazao je Redžematović.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, u juče upućenoj bajramskoj poruci, poželio je da je “ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude".

“Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta. Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje", saopštio je Fejzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije