Zagrebački muftija: Zajedno se moramo oduprijeti narativu isključivosti u Europi

AA
Zagrebački muftija: Zajedno se moramo oduprijeti narativu isključivosti u Europi
FOTO: AA / Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović promovira ulogu Islamske zajednice u cjelokupnom hrvatskom društvu kao uzoran model za ostale europske zemlje u kojima dijagnosticira porast islamofobije.

Muftijin moto za približavanje islama hrvatskim nemuslimanima je „upoznajmo se pa ćemo se voljeti“.

Muftija Aziz ef. Hasanović konstatira kako je cijeli ramazan među islamskim vjernicima u Hrvatskoj proveden u miru i sa svim ibadetima vjerničkog ozračja. U džematima diljem Hrvatske tokom svetog mjeseca ramazana odvijale su se razne aktivnosti, poput svečanih, prijateljskih iftara.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović - undefinedZagrebački muftija Aziz ef. Hasanović (Foto :AA)

Tokom noći, za iftare, vjernici su se organizirali u kafićima, restoranima, džamijama i na javnim mjestima uz prisutnost lokalnih političkih dužnosnika, što je pridonijelo ozračju u kojem se muslimani u Hrvatskoj trebaju osjećati dobrodošli, smatra muftija.ž

Islamofobne poruke deprimirajući element

Muftija Hasanović zaključuje da je Hrvatska, upoređena sa drugim europskim zemljama, iznad standarda, jer se u većini tih zemalja, kaže muftija, „bilježe određene islamofobne poruke koje nerijetko dolaze sa najviših političkih razina“, a što nalazi kao deprimirajući element u životu muslimana u europskim zemljama.

"Apeliram na sve zdrave snage europskoga društva, bez obzira kojem svjetonazoru pristupali, da se svi zajedno odupremo tom retoričkom narativu isključivosti u Europi“, poručio je muftija Hasanović pozivajući se upravo na humanističke vrijednosti koje su europske i kojima se Europa ponosi.

Kao pozitivan primjer tih europskih vrijednosti muftija Hasanović je naveo novog španskog premijera Pedra Sáncheza koji je, nakon odbijanja Italije i Malte, preuzeo brod sa migrantima da se doslovno ne potopi.

"Zagreb uvijek ističemo kao svijetli primjer koji daje puninu i smisao te konkretno pomaže da vjernicima olakša ramazanski post“, poručuje muftija.

Navodi da je svaku večer tokom ramazana Grad Zagreb bez naknade davao ZET-ov autobus koji na sve teravije dovozi i odvozi vjernike sa rubnih dijelova grada, iz Petruševca i Kozari Boka.

Nakon ramazanskog bajram-namaza muftija Hasanović je za sve vjernike u džamiji osigurao besplatne primjerke knjige „Razumijevanje islama“, koju su vjernici imali priliku uzeti i sami pročitati ili, pak, pokloniti prijateljima i susjedima nemuslimanima kako bi se bolje upoznali sa duhom islama kakav se njeguje i u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović - undefinedFoto: AA

"Cilj je ove knjige da razbijemo sve predrasude i preveniramo sve različitosti jer, kako kaže stara poruka: 'Upoznajmo se pa ćemo se voljeti'“, poručuje muftija Hasanović.

IZ u Hrvatskoj okuplja ljude svih nacionalnosti

Zagrebački muftija je poslao čestitku svim vjernicima za Ramazanski bajram riječima Bajram šerif mubarek olsun sa željom da prestane vihor rata koji je, kaže, nažalost zahvatio cijeli svijet i da svi osjetimo mir u duši, u našim domovima, zajednicama i obiteljima, ali mir u svijetu jer, nažalost, svjedočimo nemiru, kaže muftija.

 "Islamska zajednica u Hrvatskoj diči se internacionalnošću jer okuplja ljude svih nacionalnosti bez obzira na boju kože“, kaže muftija.

Okuplja ih ideja vjere, kaže, što je prepoznatljiv hrvatski model koji je model za cijelu Europu, poručuje.

Islamsku zajednicu u Hrvatskoj većinski čine Bošnjaci, kojih je 31.000, oko 10.000 ih se deklarira Hrvatima islamske vjere, isto toliko je Albanaca, tu su zatim Romi, Turci, Arapi i razne druge malobrojnije nacionalnosti.

"Mi se u zajednici ne prepoznajemo po nacionalnim krvnim zrncima, nego po ummetskoj viziji i ideji, a to je da svi slijedimo Muhameda i da nam je imperativ jačati upravo tu ummetsku dimenziju“, kaže muftija Hasanović.

Obnova spomen-parka poginulih muslimana u Domovinskom ratu

Ispred zagrebačke džamije na Borovju u toku je obnova spomen-parka u kojem se nalazi spomen obilježje sa 1.187 imena poginulih muslimana za Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu kojega o vlastitom trošku obnavlja komunalno poduzeće Grada Zagreba.

Posljednjeg dana ramazana, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj je uz pomoć TIKA-e organizirao u zagrebačkom Hotelu "Esplanade" svečani iftarski prijem na kojem su uz ministre, diplomate i predstavnike drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj sudjelovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije