Napadač na Plenkovića kod spomenika Tuđmanu je snimatelj zločinca Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Napadač na Plenkovića kod spomenika Tuđmanu je snimatelj zločinca Ratka Mladića
PrtScr / Zoran Ergec i Ratko Mladić iz ratnih dana

U Hrvatskoj nema mira nakon što se pojavio novi snimak napada na jučerašnjem otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu. Poznato je da je tokom ceremonije jedan muškarac uzviknuo "Tuđman zločinac" nakon čega su ga fizički napali.

Plenković o Tuđmanu: Vizionarski državnik u prijelomnim trenucima

Nekoliko stotina ljudi na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu

Riječ je o Zoranu Ercegu, bivšem ratnom snimatelju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića

Erceg je kada je prolazio pored premijera Hrvatske Andreja Plenkovića uzviknuo: „Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac“.

Erceg se  na otvaranju spomenika pojavio se u žutom prsluku po uzoru na francuske prosvjednike. Brzo je reagiralo osiguranje i policija pa su ga priveli. U gužvi je Erceg dobio udarac šakom u glavu. Okupljeni su bili ogorčeni njegovim izjavama pa mu je prijetilo da dobije ozbiljnije batine.

Nakon napada završio je u zagrebačkom KBC-u Rebro. Prema dostupnim informacijama hrvatskih medija, policija ga je prijavila  zbog remećenja javnog reda i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije