Autoput smrti u Srbiji: Na ovoj cesti je u dvije sedmice poginulo 16 osoba

Radiosarajevo.ba
Autoput smrti u Srbiji: Na ovoj cesti je u dvije sedmice poginulo 16 osoba
Foto: RAS Srbija / Nesreće u Srbiji

Tokom protekle dvije nedjelje na putevima u Srbiji se dogodilo 16 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima: od auto-puta Niš-Beograd do ozloglašene Ibarske magistrale poginulo je, prema evidenciji Blica, najmanje 16 ljudi!

Pretprošli vikend - 8. i 9. juni - na srbijanskim putevima obilježile su stravične tragedije, među kojima je bila i smrt bebe stare samo 16 mjeseci.

Nesreće su se nizale jedna za drugom, a seriju krvavih udesa započela je upravo ova tragedija koja se dogodila u subotu 8. juna rano ujutru na auto-putu nedaleko od Jagodine.

Nesretno dijete stradalo je u udesu u kom su teško povrijeđeni njegovi roditelji Kinga Mozes Bereš i Balaš Bereš. Nezvanične informacije govorile su da roditelji nisu vezali sigurnosni pojas djevojčici, što je dramatično smanjilo šanse da preživi.

Istog dana dogodio se saobraćajni udes u Sićevačkoj klisuri, prilikom koga je jedna osoba nastradala a čak devet povrijeđeno u direktnom sudaru automobila marke “Fiat punto” i kombija. Poginuo je vozač automobila D. N. (71) iz Bele Palanke.

Dvije nesreće dogodile su se upravo na Ibarskoj magistrali od kojih se jedna desila u utorak a sljedeća minule subote ujutru.

Tokom prve nesreće došlo je do pogibije dvije osobe u sudaru automobila i autobusa, a do nesreće je došlo kada je autobus, koji se kretao iz pravca Kraljeva, počeo da pretiče kombi i direktno se sudario sa automobilom koji se kretao iz pravca Čačka.

Jučer kod mjesta Veliki Crljeni kod Lazarevca poginula je djevojka (25) prilikom direktnog sudara automobila i kamiona. Ona je od zadobivenih povreda preminula na licu mjesta.

Nesreće u Srbiji - undefined

Foto: RAS Srbija

Najmanje jedna saobraćajna nesreća događala se narednih pet dana: uglavnom su ginuli mladi ljudi, do 25. godine života.

Srijedu je obilježila nesreće tragično nastradalih dvoje mladih na različitim putnim dionicama. U jednoj od njih poginula je tinejdžerka Jovana A. (15), majka sedmomjesečne bebe.

Istog dana, mladić (22) nastradao je na putu Zrenjanin - Titel u ataru sela Perlez, kada je izgubio kontrolu nad vozilo i sletio s puta.

Damir Okanović iz Komiteta za sigurnost saobraćaja objašnjava za Blic koji su to najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

"U junu, julu i avgustu mjesecu prosječno na srbijanskim putevima pogine oko 170 osoba, a razlozi za to su jer kreće i završava se turistička i tranzitna sezona i samim tim mnogo je više vozila na putevima. Također, ne treba zanemariti i vremenske uvjete, tačnije vrućinu koja mnogo utiče na vozače", kaže Okanović.

On dodaje da, prema studijama koje su rađene u svijetu, vrućine sa temperaturom preko 30 stepeni - u zemljama u kojima nije uobičajena tropska klima - mogu kod vozača proizvesti osjećaj kao kada imaju alkohol u krvi.

Uzrok udesa tako postaju posljedice vrućine: vozači usporeno reaguju i otežano opažaju stanje na putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije