Atentat na ambasadora Turske u SFRJ: Dan kada su Beograđani jurili teroriste

Anadolija
Atentat na ambasadora Turske u SFRJ: Dan kada su Beograđani jurili teroriste
U ambasadi Turske u Beogradu obilježena je 36. godišnjica smrti turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara kojeg su ubili pripadnici terorističke organizacije ASALA 1983. godine.

Ambasador Balkar je ubijen tokom obavljanja dužnosti, na putu za sljedeći sastanak u Beogradu, u kolima na semaforu u tadašnjoj General Ždanovoj, a današnjoj Resavskoj ulici. 

Nakon minuta ćutanja u znak poštovanja prema ubijenom ambasadoru Balkaru, sadašnji ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da sjećanje na Balkara i dalje živi.

Kako je rekao, rešenje za borbu protiv terorizma je saradnja, zbog čega je zahvalio Srbiji na "odličnoj saradnji" na tom planu.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Stevanović takođe je ukazao na važnost saradnje u borbi protiv terorizma.

On je podvukao "nikad bolje" odnose Srbije i Turske, zahvaljujući naporima dvojice predsednika - Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana.

Rođaka ubijenog ambasadora Balkara, Aylin Balkar Atac, koja je došla u Beograd ovim povodom, navela je da je imala 13  godina kada su primili vijest da je njen ujak ubijen.

Novinar Boško Jakšić, koji je poznavao Balkara, kazao je da je nekoliko dana prije ubistva, sjedeo sa Balkarom koji je rekao da živi sigurnije nego neki u svetu, ali da bi svejedno trebao više sigurnosti.

Dvojica pripadnika terorističke organizacije ASALA 1983. godine izveli su oružani napad na Balkara koji je tada teško ranjen, a preminuo je dva dana kasnije. U napadu je ubijen i student Željko Milivojević, koji se našao u blizini i pokušao da uhvati teroriste. Napadači Kirkor Levonyan i Raffi Aleksandr osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 20 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije