Asim Kurjak: Život bebe koja se danas rodi počeo je prije 3,5 milijardi godina

Radiosarajevo.ba
Asim Kurjak: Život bebe koja se danas rodi počeo je prije 3,5 milijardi godina
FOTO: Arhiv / Asim Kurjak

Profesor dr. Asim Kurjak, ugledni ginekolog u intervju za Večernji list tvrdi da je život bebe koja se danas rodi počeo prije više do 3,5 milijardi godina.

"U ljudskoj reprodukciji život ne počinje, on je neprekidan. Ne postoji razdoblje kada život prestaje i onda kasnije opet počinje. Stanice nastaju samo od živih stanica, samo zato što su žive stanice i stvaraju živo. Međutim, nijedno dijete koje se danas rodi u zagrebačkim rodilištima ni po čemu nije novo. Taj život počeo je prije tri i pol milijarde godina spajanjem život i neživog i prošao je niz promjena i prolazi sve do danas. Ali ta svetost, briga i zaštita života nije predmet zanimanja samo religioznih ljudi, već svaki danas častan i etičan čovjek želi zaštititi život, a sve velike religije uče da je, ako spasiš jedan život, to kao da si spasio cijeli svijet, uništiš li jedan život, kao da si uništio cijeli svijet – kaže dr. Kurjak.

"Pravo na život iznad je svih drugih prava. Ako znanstveno priznamo, kao početak ljudskog života spajanje muške i ženske spolne stanice, taj entitet, to jajašce, budući i sadašnji čovjek nema ni temeljne parametre za moždanu aktivnost. Za definiciju života imamo nekoliko znanstvenih parametara: da je autonoman, autoregulativan i autoreproduktivan. Živo biće mora se reproducirati, mora samo upravljati svojim procesima. No ako smo u dvostaničnom stadiju, dakle zigotu, zaštitili pravno, a u procesu izvantjelesne oplodnje dobiva se više zametaka od kojih se neke odbaci, to se može tretirati kao ubojstvo jer je uništeno pravo na život i u tome je paradoks – tumači dr. Kurjak i objašnjava kako 50-70 posto tih oplođenih jajašaca nikada ne dođe u maternicu, tj. ode „otplovljeno s prvom menstruacijom“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije