Arhitekta Nebojša Glišić: Da se radilo po propisima, imali bi dom i život

Radiosarajevo.ba
Arhitekta Nebojša Glišić: Da se radilo po propisima, imali bi dom i život
FOTO: Facebook / Zemljotres u Draču

Srbijanski arhitekta Nebojša Glišić preko Facebooka je komentarisao urušavanje objekata uslijed zemljotresa u albanskom Draču. Ukazao je na moguće razloge koji su doprinijeli rušenju zgrada. Njegova objava je izazvala veliki broj reakcija korisnika Facebooka.

Glišić je objavio fotografije ruševina poručivši:

"U prve tri fotografije je satkana sva moja decenijska borba sa amaterima u poslu, sa sitnim koristoljubljem, bednim uštedama u armaturi, serklažima, seizmičkim platnima... Milion puta sam se sreo sa tim pitanjem: zašto toliko armature i betona?? Evo zato. Ne dešava se svaki dan, ali kad se desi odnosi ljudske živote i pravi neizmerne štete."


Kako je napisao, da se radilo po propisima, sve zgrade, povrijeđeni i mrtvi u njima bi bili sada živi i zdravi. Uvjeren je da osim, kako je naveo, sitnih pukotina i popadalih stvari po stanu i kući, ništa se ne bi desilo.

"Danas bi imali i dom i život", zaključio je Glišić.

Zatim se osvrnuo na fotografisane objekte.

"Prva slika govori kako je potpuno nov objekat poklekao pod težinom spratova, evidentno bez adekvatnih seizmičkih platana, horizontalnih i vertikalnih armirano betonskih serklaža koji bi prihvatili moćne sile zemljotresa... samo se sklopilo... kao što se mogu sklopiti spratovi starih objekata na kojima su nazidani silni spratovi. Džaba armatura i beton gore kada su kolena tanka...", napisao je.

Snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe u Albaniji

Nastavio je komentarom o drugim objektima.

"Na drugoj i trećoj slici se vidi kako se ruše uglovi zgrada usled evidentnog nedostatka armirano betonskih serklaža. Potpuno je neshvatljivo da neko svu svoju životnu ušteđevinu (često i se i zaduži) kao i živote svoje porodice daje u ruke ljudima koji nisu stručni da shvate a kamo li da znaju šta da urade kako bi sprečili da sutra ne završite pod ruševinama."

Kako je istakao, za vrijednost jednog prosječnog telefona koji se kupuje svake godine, kupili biste mir sebi i budućim generacijama, angažujući inžinjera da uradi svoj posao.

Albanija: Snažan zemljotres tokom Thacijeve izjave izazvao paniku

Glišić tvrdi da je nebrojeno puta odbijao da učestvuje u projektima, kako je naglasio, bestijalnog nadzidavanja jer ono šta može da se desi, jasno je kao dan.

"Kada se uključi ta sorta ljudi koja ih realizuje, a moral i obraz su im davno nestali, opijeni profitom, ovakve slike su neizbežne. Redovno ih pitam: jel pomisliš da tvoje dete il unuče dođe u goste kod drugara u to što si sklepao i desi se zemljotres....i do kraja života živiš sa saznanjem da si ih ti ubio zbog cetiri šipke armature R14 i malo betona", zaključio je arhitekta Glišić.

Seizmolog Ivan Brlek tvrdi: U BiH su mogući novi potresi

Podsjećamo, u utorak, 26. novembra albanski Drač je pogodio zemljotres jačine 6,4 po Richteru. Poginulo je nekoliko desetaka osoba, a više stotina je povrijeđeno.

Uslijedio je niz manje snažnih zemljotresa u Albaniji i drugim dijelovima Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije