Arapski milijarder u Dubrovnik doplovio na superjahti

Radiosarajevo.ba
Arapski milijarder u Dubrovnik doplovio na superjahti
Super Yachts / Jahta Radiant

U dubrovački je akvatorij u srijedu uplovila superjahta Radiant.

Plovilo vrijedno 280 miliona  dolara (više od 469 miliona KM) u vlasništvu je jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Abdulla Al Futtaima, javlja Jutarnji list.

Originalno građena za ruskog oligarha Borisa Berezovskog, 110 metara dugačka, jahta Radiant ipak je prodana Abdullu, milijarderu i vlasniku Al Futtaim grupe koja se bavi prodajom, automobilima, tehnologijom i nekretninama.

Kompanija je najveći distributer automobila i drugih motornih vozila u Emiratima. Al Futtaim je predstavnik Ikee za Egipat, Oman, Katar i Emirate, no predstavnici su i nekih drugih popularnih brendova poput Marksa & Spencera, ACE-a, Toys ‘R’ Us, Ladybird itd.

Ono što ovu jahtu izdvaja od ostalih superjahti je činjenica da je opremljena snažnim zvučnim topovima od kojih pucaju bubnjići kod potencijalnih napadača, a osim toga navodno mogu potopiti brod koji se nalazi na udaljenosti od 100 metara, piše Business Insider. Zbog toga o njoj pišu kao o jahti koja se može obraniti od gusara.

Radiant može primiti 16 gostiju i 44 člana posade, no s kim je bogati Arapin odlučio provesti dio ljeta na Jadranu, nije poznato. Business Insider je jahtu prije nekoliko godina uvrstio na popis najskupljih kupnji jahti svih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije