Antifašisti i udruge manjine u Jasenovcu: Nećemo s onima koji izjednačavaju NDH i NOB

Anadolija
Antifašisti i udruge manjine u Jasenovcu: Nećemo s onima koji izjednačavaju NDH i NOB

Četvrtu godinu zaredom udruge manjina i predstavnici antifašista u Jasenovcu održavaju komemoraciju u sjećanje na žrtve ustaškog koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata odvojeno od službene komemoracije državnog vrha Hrvatske, a razlog je neslaganje s politikom za koju smatraju da tolerira ustaštvo.

Srpsko narodno vijeće (SNV), Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) obilježili su danas Dan proboja logoraša u Jasenovcu.

Podržali su ih brojni diplomatski predstavnici akreditirani u Republici Hrvatskoj, američki, australski, britanski, srbijanski, izraelski, nizozemski, njemački, francuski, slovenski te delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske.

Kolona, u kojoj je bilo preko tisuću sudionika, krenula je ispred Memorijalnog muzeja "Spomen-područje Jasenovac".

Predstavnik Roma Veljko Kajtazi i antifašista Franjo Habulin poručili su kako su spremni za razgovore s predstavnicima vlasti kako bi se sljedeće godine u zajedničkom interesu održala jedinstvena komemoracija.

Ognjen Kraus, predstavnik Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske, koji se obratio u ime svih žrtava ovog logora, istaknuo je kako je NDH, paradržavna tvorevina iz vremena Drugog svjetskog rata koja je usko sarađivala sa nacistima, u ovom i još preko 40-ak logora provodila vlastite rasne zakone gdje su žrtve likvidirane na najstrašniji mogući način. Nazvao je Jasenovac najsramotnijim i najmračnijim mjestom hrvatske povijesti.

"Danas se dozvoljava stavljanje znaka jednakosti između NDH i antifašističkog pokreta - NOB-a", upozorio je Kraus.

Kraus je naglasio kako su potomci žrtava po četvrti put sami na jasenovačkoj komemoraciji. Dodao je kako hrvatski narod nikada nije izjednačavan s NDH, genocidom i ustaštvom.

"Nećemo prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja, Tezna i Macelja, iste. na tim mjestima stradala je ustaška vojska, koja se nije predala 9. svibnja kada je kapitulirao Treći reich. Na spomenutom mjestu stradale su i ostale kvislinške vojske tadašnje Kraljevine Jugoslavije, četnici, belogardejci i slične postrojbe", kazao je Kraus.

Dodao je kako te žrtve nitko ne komemorira, nego se govori samo o hrvatskim žrtvama. Poručio je kako je negativno mišljenje o korištenju pozdrava 'za dom spremni' dao Ustavni sud Hrvatske i Sud Vijeća Europe u Strasbourgu.

"Dok se pozdrav 'za dom spremni' ne makne iz upotrebe, mi nećemo ovdje sudjelovati na zajedničkoj komemoraciji", poručio je Kraus.

Upozorio je na sve veću reviziju povijesti, jačanje ekstremne desnice u Hrvatskoj, za što je naveo događanje od prije dva dana, od 10. aprila u Splitu, uz podršku lokalnih vlasti HDZ-a i policije.

"Ugledajmo se na Njemačku kako provodi zakone", zaključio je Kraus.

Prema službenim brojkama iz 2014. godine, Kraus je naveo kako je u logoru Jasenovac stradalo ukupno 83.145 logoraša, od toga 39.570 muškaraca, 23.474 žene, 20.101 dijete, odnosno 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Židova, 4.255 Hrvata i 1.474 osoba ostalih narodnosti.

Državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem službenu će komemoraciju kod jasenovačkog Kamenog cvijeta održati u nedjelju, 14. travnja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odat će počast žrtvama Jasenovca samostalno, kao i prethodnih godina.

Ključni razlog za odvojene komemoracije u Jasenovcu je toleriranje pozdrava 'za dom spremni' od Vladinog Vijeća za suočavanje s prošlosti, izrečena prošle godine, u svrhu odavanja počasti poginulim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Domovinskom ratu, koji su sudjelovali u obrani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata početkom 90-ih godina s tim sloganom na uniformama i u grbu HOS-a kojeg je službeno odobrila SDP-ova Vlada premijera Ivice Račana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije