Andrej Plenković: Hrvatski model islama uzor za EU protiv radikalizacije

AA
 Andrej Plenković: Hrvatski model islama uzor za EU protiv radikalizacije
Foto: AA / Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Hrvatske vlade govorio je, između ostaloga, o sastanku šefova država Europske unije u Salzburgu na kojem je sudjelovao i gdje je Hrvatska zemljama EU članicama kao uzoran ponudila svoj model odnosa s lokalnom Islamskom zajednicom.

Kao važnu temu sa sastanka šefova država Europske unije u Salzburgu, premijer Andrej Plenković je istaknuo migracije te značaj istočnomediteranske, zapadnobalkanske migrantske rute na kojoj Hrvatska angažmanom oko 6.500 pripadnika policije na dnevnoj bazi, rekao je, štiti granice Hrvatske od nezakonitih migracija.

Plenković je istaknuo odličnu suradnju u pitanju migracija sa susjednim državama i Frontexom te kazao kako je dobro primljena informacija o avionu koji nadzire migrantska kretanja i koji na nadzorne letove polijeće iz Zadra tokom protekla dva mjeseca.

Istaknuo je kako podaci koje prikuplja ovaj avion služe Frontexu, ali i samoj Hrvatskoj u pravilnom nadzoru migracijskih kretanja.

Hrvatski premijer je kazao kako je tema na sastanku u Salzburgu bilo i sprečavanje radikalizacije.

"Mislim da je s te strane hrvatski model suradnje na temelju 102 godine tradicije institucionaliziranog islama u Hrvatskoj jedan od modela kako možemo pomoći, pa i kada je riječ o prihvatnim centrima mladih ljudi koji su došli iz drugih krajeva svijeta“, poručio je premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković je ukazao na postojeću suradnju Hrvatske vlade sa Islamskom zajednicom u Republici Hrvatskoj koju je ocijenio dobrom te poručio kako treba nastaviti njegovati postojeći dijalog koji je ostvaren sa zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije