Ana Brnabić za švicarski Blick: Moja seksualnost više nije problem u Srbiji

J. M.
Ana Brnabić za švicarski Blick: Moja seksualnost više nije problem u Srbiji
Foto: Arhiv / Ana Brnabić
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na naučnoj konferenciji World Minds u Zurichu.

Ovo gostovanje iskoristili su novinari Blicka, najtiražnijeg tamošnjeg dnevnog lista, da naprave kratak intervju s mladom premijerkom.

Blick: Pokrenuli ste neke veoma nepopularne reforme. 

Brnabić: Da. Krajem 2014. godine morali smo smanjiti javnu potrošnju. U međuvremenu, imamo 40.000 državnih službenika manje. Takođe, morali smo smanjiti plaće i penzije. Ova reforma je skoro završena.

Blick: Zašto toliko drastične reforme? 

Brnabić: Morali smo nešto uraditi, išli smo u bankrot. Svjetska banka nas je pozvala da djelujemo. Nakon toga bilo je iznenađujuće da smo ponovo pobijedili na izborima. Ljudi su shvatili da su reforme potrebne. Zauzvrat smo stvorili više radnih mjesta u privatnom sektoru.

Blick: Današnji predsjednik Aleksandar Vučić dao vam je mandat da formirate Vladu. Da li sve u Srbiji zavisi od njega? 

Brnabić: Ja sam tehnokrat koji je došao iz privatnog sektora i potrebna mi je većina u parlamentu . I to imam zahvaljujući predsjedniku Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci. Mogu učiniti ono što mislim da je najbolje. Istovremeno, ja radim na istoj liniji s predsjednikom, u suprotnom ne bih se pridružila vladi.

Blick: Svojom biografijom, vi ste savršeni političar za Srbiju koja želi da se pridruži EU. Da li je to bila Vučićeva namjera? 

Brnabić: Dobro pitanje ... mislim da je to srećna slučajnost. Radimo zajedno, oboje smo radoholičari. Srbija nema vremena za gubljenje.

Blick: EU je naveden kao cilj vaše vlade. Koje su prepreke? 

Brnabić: Izuzetno sam ponosna što je Srbija jedan od najperspektivnijih kandidata. Ali, više me interesiraju naše reforme. To ne radimo zbog EU. Ako ih ne završimo prije pristupanja, EU više nema mnogo koristi za nas. Mnogi kvalificirani radnici bi napustili zemlju. I obratno, ne želimo promovisati EU u Srbiji kao fabriku novca. Želimo da postanemo član koji može nešto da doprinese.

Blick: Pitanje Kosova ostaje prepreka. Kako to riješiti? 

Brnabić: Naša vlada je donijela nekoliko hrabrih, ali nepopularnih odluka. Potpisali smo Briselski sporazum s Kosovom i gotovo ga u potpunosti sproveli. 

Blick: Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu uskoro će biti historija. 

Brnabić: Haag nije učinio nikakav doprinos pomirenju. Ako je tribunal bio objektivan i osudio glavne krivce na svim stranama, to bi služilo pomirenju. Ali, to se nije dogodilo.

Blick: Dakle, tribunal je bio nepravičan prema Srbiji? 

Brnabić: Mislim da nije uravnotežen i nije objektivan. Ne kažem da je nepravedan. Također, ne sumnjam u izrečene presude. Ali, kritikujem što neke presude nisu donijete. Više od dvije trećine osuđenika su Srbi, a to ne odražava šta se zaista dogodilo u ratnim godinama.

Blick: Vi ste mlada, moderna žena. U Srbiji dominiraju patrijarhalne strukture.  

Brnabić: Upravo ovu sliku Srbije treba promijeniti. Mi smo drugačiji, zemlja se svakodnevno mijenja. Inače, pet od 21 našeg ministara su žene. I dalje su manjina, ali na važnim pozicijama.

Blick: Da li je vaša homoseksualnost i dalje problem? 

Brnabić: Ne, to više nije problem.

Blick: Ali bio je... 

Brnabić: Bilo je kritike, ali ne toliko. Više je to bio kuriozitet, ali sve je bilo gotovo nakon prve sedmice. Poslije toga, svi su se fokusirali na moj rad...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije