Američki ambasadori na zapadnom Balkanu: Ostaju još otprilike godinu dana

Fena
Američki ambasadori na zapadnom Balkanu: Ostaju još otprilike godinu dana
/ Maureen Cormack, američka ambasadorica u BiH (Fena)
Odluka predsjednika SAD Donalda Trumpa da smijeni ambasadore koje je imenovala prethodna administracija ne odnosi se ni na jednog američkog diplomatu na zapadnom Balkanu, jer nijedan od njih nije politički imenovan.

Ambasadori SAD-a iz regije neće biti vraćeni u zemlju dekretom već ostaju do isteka mandata, koji se gotovo svima završava krajem ove ili početkom iduće godine.

Trump je u decembru, odmah nakon izbora za predsjednika, pozvao sve ambasadore koji su politički imenovani da napuste svoje funkcije do 20. januara, što je izazvalo zbrku u diplomatskoj zajednici.

Informacija da će amabasadori morati napustiti svoje funkcije zainteresirala je i javnost na zapadnom Balkanu, jer su američke diplomate u tim zemljama u najširoj javnosti viđene kao značajni politički akteri na domaćim scenama, prenosi Tanjug.

Činjenica je, međutim, da su sve visoke diplomate u zemljama regije karijerne diplomate, koje nemaju veze sa starom ili novom administracijom, a u zemlje regije su svi, osim ambasadora u Srbiji, došli početkom 2015. godine.

Inače, oko 70 posto američkih diplomata diljem svijeta su karijerne diplomate tako da se Trumpova odluka na njih ne odnosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije