Albin Kurti: Vučić želi prvo da podijeli Kosovo, a onda i Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Albin Kurti: Vučić želi prvo da podijeli Kosovo, a onda i Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA-EFE / Albin Kurti

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, održani 6. oktobra ove godine, potvrdili su prognoze većine prištinskih analitičara, koji su tvrdili da će mandatar za sastav nove kosovske vlade biti Albin Kurti, predsjednik Pokreta za samoopredjeljenje.

Kandidat za kosovskog premijera Kurti u intervjuu za crnogorsku Pobjedu rekao da bi umjesto ubrzanj pregovora Beograda i Prištine prioritet trebalo bi da bude razgovor o tome šta se u pregovorima do sada postiglo i šta predstoji.

Kurti je između ostalog odbacio ideju o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, te ustvrdio da iza toga stoji ideja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podijeli Kosovo, a poslije toga, kroz razgraničenje sa Hrvatima da, kako kaže, podijeli Bosnu i Hercegovinu.

To sve, kaže on, ide na ruku Rusije.

Kurti je upozorio da se novi sukob između Kosova i Srbije ne bi mogao lokalizovati, tim prije što, kako je rekao, „naspram Srbije Albanci djeluju kao nacija, a ne kao krhka država Kosovo“.

Kurti je ponovio navode da je Vučić politički nasljednik Slobodana Miloševića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije