Albin Kurti: BiH i Srbiju nećemo tretirati isto

Radiosarajevo.ba
Albin Kurti: BiH i Srbiju nećemo tretirati isto
Foto: EPA-EFE / Albin Kurti

Predsjednik kosovske stranke Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) Albin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, komentarisao je odnos Kosova prema Bosni i Hercegovini.

U razgovoru se osvrnuo na kosovske takse od stotinu posto za uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine i Srbije nagovijestivši promjene po ovom pitanju.

"Ja sam bio kritičan prema prošloj Vladi zato što u istu rečenicu stavlja i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su Albanci i Bošnjaci mnogo patili od Beograda pa nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto od strane naše republike. Ali koliko znam, od 52 preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja izvoze robu u našu republiku, 47 njih je iz Republike Srpske. Mi ćemo razmotriti sa našim ekspertima u novoj vladi sve mogućnosti da ne tretiramo isto i Sarajevo i Beograd, i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, jer ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska", poručio je Radio Slobodna Evropa.

U ponedjeljak, 7. oktobra, Kurtijeva stranačka kolegica Albulena Haxhiu kazala je da će Kosovo ukinuti takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Navela je da će Kurti takse zamijeniti punim reciprocitetom.

"Mi ćemo zamijeniti taksu političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom", rekla je ona.

"Kosovo će ukinuti takse za proizvode iz BiH i Srbije"

Pobjednik vanrednih izbora na Kosovu je Samoopredjeljenje. Drugoplasirana stranke je Demokratski savez Kosova, a slijedi ga Demokratska partija Kosova koju predvodi Hashim Thaçi.

Prema preliminarnim rezultatima na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovo Samoopredelenje je pobjednik sa samo manje od jedan posto glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25.05 posto glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21.15 odsto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11.63 odsto prebrojanih glasova.

Ko je Albin Kurti?

Albin Kurti (44 godine) je političar koji ne vidi nikakvih problema u ujedinjenju svih Albanaca u jednu državu. Međutim, Kurti vjeruje da će to ujedinjenje doći ulaskom svih zemalja regije u EU. Sebe smatra velikim patriotom i ljevičarem, ali kada je u pitanju Kosovo, on je veliki desničar.

Kurti, koji potječe iz albanske porodice iz Vladimira u Ulcinju, Crna Gora, čiji se otac u Prištinu preselio u potrazi za poslom prije nego što se Albin tamo rodio, istakao se još 1997. godine kao potpredsjednik Studentskog zbora Univerziteta u Prištini i glavni organizator nenasilnih demonstracija 1997. i 1998. u vrijeme kada je kosovski Nelson Mandela, Adem Demaçi, koji je bio mentor i idol Albinu Kurtiju, postao politički predstavnik Oslobodilačke vojske Kosova, OVK, Kurti je postao njegov prvi pomoćnik.

On je krajem devedesetih postao zvijezda kada se usprotivio režimu Slobodana Miloševića. Zbog organiziranja studentskih demonstracija proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu, po optužbama za terorizam. Bio je portparol albanskih studenata na Kosovu, a u tadašnjim intervjuima naglašavao je da njihove demonstracije "nisu političke i da nemaju ništa s političkim partijama".

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine, zbog organiziranja studentskih protesta na Univerzitetu u Prištini. Kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na srpski teritorij, van Kosova. Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac. U martu 2000. godine, pred sudom u Nišu, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Savezne Republike Jugoslavije i terorizma, piše Večernji list.

Tokom suđenja odbijao je odbranu, te poručio: "Meni može suditi samo sud mog vlastitog naroda. Ne priznajem ovaj sud, ne priznajem Srbiju, ne priznajem Jugoslaviju." Na izricanju presude ostao je dosljedan: "Nevažno je da li ćete me osuditi i na koliko. Sve što sam radio, radio sam dobrovoljno i s dostojanstvom. Ponosan sam na to, i kad bih mogao, ponovo bih sve isto učinio."

Krajem novembra 2015.godine Kurti je u Prištini organizirao proteste protiv sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom i zahtijevajući od vlade da odustane od njega.

Kosovski parlament bit će zauvijek zapamćen po bacanju suzavca jer Albin Kurti je smatrao da samo tako može spriječiti donošenje odluka i paralizirati rad parlamenta. Zbog toga su mnogi zastupnici kosovskog parlamenta na posao dolazili noseći gas-maske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije