Ako vaše dijete ima ovog prijatelja na Facebooku, zovite policiju!

Radiosarajevo.ba
Ako vaše dijete ima ovog prijatelja na Facebooku, zovite policiju!
Pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije su, u nastavku akcije "Armagedon", u saradnji s Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapisli S. R. (40) iz Ćuprije

Osumnjičen je za krivično djelo iskorištavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela protiv spolne slobode prema maloljetnom licu.

Osumnjičeni je na društvenoj mreži Facebook kreirao profil pod lažnim imenom "Ivan Petrović" i lažnom profilnom fotografijom, predstavljajući se kao dijete starosti 13 godina stupao u kontakt s maloljetnim osobama.

Pedofil_Srbija_Ivan.jpg - Ako vaše dijete ima ovog prijatelja na FB, zovite policiju!

U tim kontaktima pisao im je da ima starijeg druga koji ga vodi u lov i ribolov i koji mu ispunjava sve želje, ali da za uzvrat vrši s njim nedozvoljene spolne radnje. Zatim bi nagovarao djecu da upoznaju njegovog druga i da zajedno idu u lov i ribolov, ali da i oni moraju učestvovati u seksualnim radnjama.

Kada bi stekao povjerenje djeteta putem lažnog profila "Ivan Petrović", osumnjičeni S.R. bi zatim slao djeci zahtjev za prijateljstvo sa svog pravog profila i predstavljao se kao "Ivanov" stariji drug. Na tom profilu osumnjičeni je imao svoju pravu profilnu fotografiju.

Zatim bi djecu pitao da li su za druženje i da li im je "Ivan" objasnio šta još osim pecanja trebaju raditi. Potom bi u porukama govorio da je "Ivan" malo dosadan i da će nekada ići i sami bez njega na pecanje.

Predlagao je da dijete dođe u Ćupriju, a potom idu u njegovu vikendicu, a da će ga kasnije odvesti kući. Osumnjičeni je s oba profila tražio da dijete slika svoj spolni organ i pošalje mu fotografiju.

Kako je dosadašnjim radom identificirana jedna žrtva s kojom je osumnjičeni stupio u kontakt, pozivaju se građani - ako raspolažu saznanjima da je njihovo dijete stupilo u kontakt s osumnjičenim putem lažnih profila na društvenoj mreži Facebook pod nazivima "Ivan Petrović" i "Igor Ristić", da kontaktiraju policijske službenike Ministarstva za unutrašnje poslove Srbije na telefon +381 11 27 43 927.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije