AFP: Svakodnevni prolazak kroz Neum hrvatskim ribarima otežava rad

Radiosarajevo.ba
AFP: Svakodnevni prolazak kroz Neum hrvatskim ribarima otežava rad
Pero Brbora uzgaja svoje školjke u Hrvatskoj, ali mora preći granicu i ući u Bosnu, i potom ponovo preći granicu da bi prodao školjke u Hrvatskoj.

Godinama ovaj 57-godišnji ribar koji uzgaja ostrige i dagnje, čeka na planirani Pelješki most da bude izgrađen kako bi lakše doputovao do odredišta gdje prodaje svoj ulov.

peljeski-most-izgradnja8.jpg - undefined

Foto: AFP

Projekat koji je bi povezao hrvatsko kopno sa jugoistokom države kroz Pelješki most se odužio zbog sporenja sa susjednom Bosnom.

U srcu problema su očite podjele koje su na Balkanu prisutne još od raspada bivše Jugoslavije.

Granice između nekadašnjih jugoslovenskih republika sada su postale međunarodne granice suverenih država.

Iako Bosna ima pristup Jadranskom moru taj dio presijeca hrvatsku obalu na dva dijela. Zbog toga, oko 90.000 ljudi u Dubrovniku i ostatku južne Dalmacije odvojeno je od ostatka države.

Tokom velike turističke sezone, Brbora mora četiri sata putovati od male luke Zamaslina do Makarske, grada u kojem prodaje svoj ulov.

neum-dobrodosli-znak.jpg - undefined

Foto: AFP

Da nema granica, mogli bi smo ovih 100 kilometara proći za sat i pol”, kazao je Brbora.

Tih 10 kilometara kroz Neum čini se kao vječnost za ribara i druge prolaznike.

granicni-prijelaz-neum.jpg - undefined

Foto: AFP

“Ovaj most promijenit će sve za nas, olakšat će nam život”, rekla je vlasnica jednog vinograda na poluotoku Pelješac Gordana Pinčević.

mapa-peljeski-most.jpg - undefined

Foto: AFP

“Kada odem kupiti frižider u Splitu, dok se vraćam moram dokazivati bosanskoj carini da će frižider samo proći kroz BiH i ući u hrvatsku carinu, jer je kupljen u Hrvatskoj”, rekla je ona za AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije