OS BiH: Svi raspoloživi kapaciteti angažirani na pružanju pomoći stanovništvu

Radiosarajevo.ba
OS BiH: Svi raspoloživi kapaciteti angažirani na pružanju pomoći stanovništvu

U povodu novonastale situacije uzrokovane poplavama širom Bosne i Hercegovine, svi raspoloživi resursi Oružanih snaga BiH (OSBiH) angažirani su radi pružanja pomoći stanovništvu najugroženijih područja.

Kako je agenciji Fena rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, uz ljudstvo, u funkciju pomoći stanovništvu stavljeni su helikopteri, čamci, kamioni i druga sredstva.

Od ranih jutarnjih sati helikopteri OS-a BiH angažirani su na lokalitetu Šekovića odakle je evakuirano 12 osoba, od kojih šestero djece, potom je uslijedila intervencija u općini Doboj-Jug odakle je šest osoba/pacijenata transportirano na hemodijalizu u kritičnom stanju.

Među ostalima, u helikopterskoj intervenciji u Maglaju evakuirano je osam osoba, od kojih troje djece, međutim, jedan helikopter je na tom području, uslijed pogoršanja vremenskih prilika, bio prinuđen „na prizemljenje“ i još nije u mogućnosti nastaviti djelovati.

Svi helikopteri OS-a BiH, locirani u Rajlovcu i Banjoj Luci danas su bili angažirani u skladu s meteo-uvjetima i mogućnostima.

Istovremeno, pripadnici OS-a BiH sudjeluju u osiguranju nasipa, evakuaciji stanovništva i u drugim aktivnostima u sklopu vojno-civilne saradnje u vanrednim okolnostima i u stanju su pune pripravnosti.

U vezi s vanrednim prilikama uzrokovanim poplavama u BiH, Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva OS-a BiH angažiraju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije