Žrtve seksualnog nasilja postaju korisnici besplatne pravne pomoći

Fena
Žrtve seksualnog nasilja postaju korisnici besplatne pravne pomoći
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Skupština KS
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su izmjene Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koje se odnose na proširivanje ove kategorije.

Tako će ubuduće i žrtve rata, konkretno žene koje su žrtve silovanja tokom ratnih dešavanja, imati pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Osnovni tekst ovog zakona je na snazi od 2011. Besplatna pravna pomoć zakonom se omogućava i garantira svim građanima Kantona Sarajevo koji nisu u mogućnosti sami finansirati svoju pravnu zaštitu, pravično suđenje i jednak pristup pravdi u sudu i drugim organima, a čije troškove u cijelosti ili djelimično snosi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći.

U Kantonu Sarajevo to je Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći.

Ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić istakao je da je Zavod funkcionalna institucija koja u potpunosti opravdava svoje postojanje, pruža besplatnu pravnu pomoć svima kojima je ta pomoć potrebna i po zakonu im pripada. Dodao je da je primjenom ovog instituta na ovaj način osigurana i značajna ušteda financijskih sredstava u Kantonu Sarajevo.

Naglasio je i da se ovim zakonom uređuje i pitanje pravnih zastupnika nadležnog organa za pružanje besplatne pravne pomoći, što je postalo neophodno nakon donošenja novog Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije