Žrtve seksualnog nasilja postaju korisnici besplatne pravne pomoći u KS-u

Fena
Žrtve seksualnog nasilja postaju korisnici besplatne pravne pomoći u KS-u
Nacional.hr / Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na sjednici u srijedu Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, kojeg je predložio i obrazložio ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić.

Osnovni tekst ovog zakona je na snazi od 2011. godine. Besplatna pravna pomoć zakonom se omogućava i garantira svim građanima Kantona Sarajevo koji nisu u mogućnosti sami isfinancirati svoju pravnu zaštitu, pravično suđenje i jednak pristup pravdi pred sudom i drugim organima, a čije troškove u cijelosti ili djelimično snosi nadležni organ za pružanje besplatne pravne pomoći.

U Kantonu Sarajevo to je Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

Prema riječima ministra Nenadića, Zavod je funkcionalna institucija koja u potpunosti opravdava svoje postojanje, pruža besplatnu pravnu pomoć svima kojima je ta pomoć potrebna i po zakonu im pripada. Dodao je kako je primjenom ovog instituta osigurana i značajna ušteda financijskih sredstava u KS.

"Izmjenama i dopunama Zakona proširena je lista korisnika besplatne pravne pomoći na način da će se ona omogućiti i žrtvama seksualnog nasilja iz oružanog sukoba u BiH. Ovim će se i njima omogućiti pristup ovom pravnom institutu s ciljem zaštite i ostvarivanja njihovih ličnih prava po ovom osnovu", objasnio je ministar Nenadić.

Naglasio je i kako se ovim zakonom uređuje i pitanje pravnih zastupnika nadležnog organa za pružanje besplatne pravne pomoći, što je postalo neophodno nakon donošenja novog Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći bit će razmatran na 33. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čije održavanje je najavljeno za ponedjeljak, 2. oktobra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije