Žičara danas besplatna za građane: Ogromne gužve na polaznoj stanici

Radiosarajevo.ba
Žičara danas besplatna za građane: Ogromne gužve na polaznoj stanici
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Gužva za vožnju žičarom
Trebevićka žičara je, nakon zvanične svečanosti i puštanja u rad, stavljena u funkciju i za građane i turiste.

Na polaznoj stanici stvorile su se velike gužve. Na stotine građana čeka svoj red za besplatnu vožnju do Trebevića.

Kako je rečeno, žičara će danas raditi do 17 sati, a u narednim danima predviđeno je da bude u funkciji tokom dana, odnosno dok ima dnevnog svjetla.

Vratio se simbol grada: Sarajevska žičara otvorena nakon više od 26 godina

Podsjećamo, ljepotica iznad glavnoga grada Bosne i Hercegovine - sarajevska žičara, danas, 6. aprila 2018. je nakon više od 26 godina svečano otvorena.

Tačno 26 godina se čekalo da žičara iznad šehera ponovo poveže starogradsko naselje Bistrik s Vidikovcem na Trebeviću. 

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara nekada je bila najveća u regionu.Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare su 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi. 

Danas je također najavljeno i otvaranje izložbe Uspomene u ulici Sarači te Prvo ulično bijenale grafike Grafičko proljeće u Sarajevu ispred Gradske tržnice. Dugo očekivanim otvorenjem Sarajevske žičare, održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća te brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama i ove godine bit će obilježen 6. april Dan grada Sarajeva.

Večeras će na sjednici Gradskog vijeća biti uručene i Šestoaprilske nagrade, Plakete Grada Sarajeva, nagrade za izuzetno sportsko zalaganje te  za hrabrost.

Javno preduzeće BH Pošta u okviru obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavilo je poštansku marku Obnovljena Sarajevska žičara koja je odštampana u tiražu od 10.000 primjeraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije