Zemljišne knjige: Iz Općine Stari Grad uputili obavještenje za građane

Radiosarajevo.ba
Zemljišne knjige: Iz Općine Stari Grad uputili obavještenje za građane
Arhiv / Ilustracija
Iz Općine Stari Grad stiglo je obavještenje za građane ovog područja da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U svrhu pripreme upisa stanova i poslovnih prostora u katastar i zemljišne knjige, stručna lica izvođača radova u narednom periodu obilazit će zgrade katastarskih Općina Sarajevo III i Sarajevo XI radi usklađivanja podataka s realnim stanjem, navode iz Općine.

Ulice koje podliježu harmonizaciji katastarske općine Sarajevo III i u kojima se obilaze zgrade su: Pehlivanuša, Muse Ćazima Ćatića, Potoklinica, Josipa Štadlera, Čemerlina, Karpuzova, Adžemovića, Sunulah Efendije, Braće Eskenazi, Golobrdica, Čadordžina, Halim Hodžina, Vrbanjuša, Budakovića čikma, Cvjetina, Brdovita, Kriva, Sedrenik, Alije Nametka, Mihrivode, Vareška, Ticina, Nerkesina, Ispod Budakovića, Hercina, Očaktanum, Pirin Brijeg, Sagrdžije čikma, Sagrdžije, Hamida Svrze, Fadil Paše Šerifovića, Logavina, Toromanova, Ulomljenica, Kečina, Glođina.

Ulice koje podliježu harmonizaciji katastarske općine Sarajevo XI i u kojima se obilaze zgrade su: Obala Kulina bana, Zrinskog čikma, Zelenih beretki, Štrosmajerova, Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskija, Dženetića čikma, Niže Banje, Petrakijina, Mehmed-paše Sokolovića i Pehlivanuša.

"Pozivaju se vlasnici ili korisnici etažnih jedinica da se uključe u realizaciju ovog projekta, te da službenim licima pruže tražene podatke, s obzirom na to da će se (bez njihovih dodatnih troškova kod nadležnog organa) uspostaviti nova, pouzdanija vlasnička evidencija o etažnim jedinicama", istaknuli su iz Općine.

Također, pozivaju se korisnici nekretnina na području ove dvije katastarske općine, ako njihove nekretnine do sada nisu upisane kod nadležnog organa, da se s potrebnim ispravama jave u općinski katastar Općine Stari Grad Sarajevo radi naknadnog evidentiranja u katastarskom operateru.

"Za sve zgrade u kojima postoji jedna ili više etažnih jedinica upisanih u knjigu položenih ugovora izvođač radova je dužan izraditi diobeni plan. U diobenom planu izvođač će identificirati i grafički prikazati sve etažne jedinice koje se nalaze u posebnom vlasništvu (plan podjele). Nadležni općinski organ će izdati uvjerenje o izvršenom diobenom planu. Služba za imovinsko pravne, geodetske poslove – katastar i stambene poslove Općine Stari Grad, moli građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta", ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije