Šta je s prvim "zelenim zidom": Poprimio smeđu boju, graditelji tvrde da je u redu

J. Ć.
Šta je s prvim "zelenim zidom": Poprimio smeđu boju, graditelji tvrde da je u redu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zeleni zid u Sarajevu
Samo dva mjeseca nakon što je postavljen prvi "zeleni zid" u Sarajevu, brojni građani na društvenim mrežama ukazali su na to da se nešto čudno dešava sa ovom fasadom koja je promijenila boju.

Riječ je o zelenoj fasadi koja je postavljena na jednu od zgrada u Titovoj ulici u Sarajevu, a čije postavljanje je finansirala Općina Centar, na inicijativu općinskog vijećnica Denisa Challengera.

Iz Udruženja Eko Akcija na svojoj Facebook stranici oglasili su se objavom kako se prva zelena fasada u BiH osušila i dobila smeđi izgled. 

"Svega dva mjeseca nakon otvorenja 'prvog zelenog zida, koji će očistiti zrak u Sarajevu', sagrađenog u sarajevskoj općini Centar, uz trošak od 70.000 KM, većina sadmica bršljena (Hedera helix) u zelenom zidu se ili potpuno osušila ili je na dobrom putu da to uskoro bude", pojasnili su iz Eko Akcije.

Ipak, iz Nevladine organizacije Opus, koja je bila zadužena za projekt postavljanja prve zelene fasade u BiH pojasnili su kako "zeleni zid" od samog početka posjeduje sistem automatskog navodnjavanja, te isti nikada nije bio upitan, što se vrlo lako može provjeriti. Također, dodali su i kako Općina Centar nema nikakvu obavezu u vezi s održavanjem ovog zida, što implicira da je glavni krivac za eventualno oštećenje samo izvođač radova.

"NVO Opus kao nosilac projekta vodi potpunu brigu o gore pomenutom zidu te Općina Centar Sarajevo nema nikakvu obavezu, niti je imala. S tim u vezi, posljednje dvije sedmice se radilo na pripremnim radovima u vezi s održavanjem, odnosno prije nego su se oglasili zabrinuti građani. Nekoliko puta se pristupilo i održavanju, međutim vremenski uslovi nisu dozvoljavali takve radove, tako da smo čekali povoljnije uslove", naglasili su iz NVO Opus.

Dodaju i kako je se prava boja, koja je bila sporna zabrinutim građanima, može očekivati u ljetnom periodu, te da bi građani trebali "biti prezadovoljni".

"Svaka biljka ima svoj prirodni ciklus, pa tako i ova, gdje smo svakako najavljivali potpuni procvat u ljetnom periodu, pored zelene osnove, koju predstavlja bršljen. Mišljenja smo da će građani biti prezadovoljni 'zelenim zidom' u punom kapacitetu. Troškovi održavanja se svakako nastavljaju, i dalje, o vlastitom trošku. Još jednom, želimo iskazati punu zahvalnost Općini Centar Sarajevo, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kao i vijećniku u općini Centar, Denisu Challengeru, koji je sve inicirao", zaključili su iz NVO Opus.

S druge strane, zatražili smo mišljenje i stručnjakinje, pejzažne arhitektice u Bosni i Hercegovini Mirne Krpo, koja je za Radiosarajevo.ba rekla da se radi o "osjetljivom projektu" koji se trebao raditi na drukčijem principu. 

Krpo je mišljena da je ovakva vrsta fasade jako bitna za jedan grad kao što je grad na Miljacki.

"Ovakvih 'zelenih zidova' je potrebno više, jer je poznato koliko je u Sarajevu zagađen zrak. No, za ovakve projekte je potreban i čitav jedan tim stručnjaka kako bismo dobili i kvalitetne rezultate", rekla je Mirna Krpo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije