Zbog problema u vodosnadbijevanju pomoć se traži od Istočnog Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Zbog problema u vodosnadbijevanju pomoć se traži od Istočnog Sarajeva
Vlada Kantona Sarajevo je danas održala novi nastavak 90. vanredne sjednice posvećene problemu vodosnabdijevanja Sarajeva

Na sjednici je od Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ zatraženo da sačini analizu o pojedinačnoj, zajedničkoj i prosječnoj fakturisanoj potrošnji vode po članu porodičnog domaćinstva u Kantonu Sarajevo i istu uporede sa potrošnjom vode u regiji.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić je upoznao članove Vlade sa obavljenim razgovorima gradonačelnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva i direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva o mogućnostima korištenja izvorišta u Kijevu, kapaciteta 300 litara vode u sekundi, a koje bi u narednom periodu moglo biti uključeno u postojeću vodovodnu mrežu Kantona Sarajevo.

I na ovoj sjednici ministar Hasanspahić je naglasio kako je osiguranje dodatnih količina vode u postojeći vodovodni sistem neophodno i zbog činjenice da je u vremenu kada je on građen bilo planirano snabdijevanje 80.000 do najviše 100.000 korisnika, a da danas vodu iz postojeće mreže koristi oko 173.000 registrovanih korisnika.

Usvojena Odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih kojom se propisuju sredstva, uslovi, kriteriji bodovanja, postupak donošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, kao i ugovor o kupoprodaji stana ili kuće i postupak dodjele sredstava.

Na ovaj način će sa pozicije Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za ovu godinu biti izdvojena sredstva u iznosu 300.000 KM, dok će na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih kandidatu sa rang liste isplatiti iznos od 10.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije