Zbog nenamjenskog trošenja zaustavljena isplata sredstava Privrednoj komori KS

Radiosarajevo.ba
Zbog nenamjenskog trošenja zaustavljena isplata sredstava Privrednoj komori KS
Foto: Press KS / Sjednica Vlade KS

Nakon što je zaprimilo konkretne dokaze i inspekcijske nalaze o nenamjenskom trošenju budžetskih sredstava od strane Privredne komore Kantona Sarajevo u 2018. godini, Ministarstvo privrede KS je na posljednjoj sjednici po hitnoj proceduri predložilo Vladi KS na usvajanje Odluku o izmjenama Odluke o dodjeli grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Dodaje se da detaljno prezentirani dokazi, koje je predstavio ministar privrede KS Haris Bašić, bili su dovoljan razlog Vladi da jednoglasno prihvati predloženu izmjenu i zaustavi realizaciju 217.503,60 KM dodijeljenih pomenutom privrednom subjektu u okviru prvobitne Odluke usvojene 10. oktobra ove godine.

„Na ovaj način smo, zahvaljujući zahtjevu Ureda za borbu protiv korupcije za provjerom dodjele poticajnih sredstava ovoj komori tokom prošle godine te provedenog nadzora Budžetske inspekcije i njihovog nalaza koji je sadržavao precizne preporuke o promptnoj obustavi dodjele ovih sredstava, spriječili eventualno ovogodišnje nenamjensko trošenje budžetskog novca, a koji je novac svih građana Kantona Sarajevo“, objasnio je ministar Bašić.

Dodao je kako se u novoj Odluci u okviru Programa 2 – Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture ne nalaze kandidirani projekti ove komore koji su se odnosili na Razvoj i unapređenje poslovnog inkubatora sredstvima od 71.350 KM, Održavanje edukacije u svrhu razvoj novih vještina inovacija i poduzetništva sredstvima od 74.033,60 KM te Povećanje konkurentnosti i nivoa razmjene informacija između privrednih subjekata u KS sredstvima od 42.770 KM.

Također je naveo da je i iz Programa 9 – Pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede izbrisana dodjela sredstava u iznosu od 29.350 KM za Edukacije iz oblasti marketinga, poslovnog umrežavanja, tehnološke podrške i zaštite intelektualnog vlasništva.

Budžetski inspektori su, između ostalog, u svom nalazu evidentirali protuzakonito isplaćivanje plaća i dodataka na plaće od 20 posto iz sredstava dodijeljenih kao grant od strane pojedinaca zaposlenih u Privrednoj komori KS, trošenje sredstava kroz angažman saradnika putem ugovora o djelu koji nisu dostavljali izvještaj o obavljenom poslu, kao i nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama kroz činjenicu da nisu postojali zaključeni ugovori niti dokazi o provedenoj proceduri za nabavku roba i usluga za iznose veće od 6.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije