Zastupnici u Skupštini KS-a uputili hitan zahtjev za smjenu Konakovića

A. B.
Zastupnici u Skupštini KS-a uputili hitan zahtjev za smjenu Konakovića
Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo i aktuelnom premijeru Elmedinu Konakoviću.

U zahtjevu koji je upućen zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo se navodi da žele izglasavanje nepovjerenja kantonalnom premijeru Elmedinu Konakoviću.

Dževad Rađo, zastupnik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine ( SBB) potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je u skupštinsku proceduru upućen prijedlog kojim se traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo te da je njegovo ime na ovom spisku.

Međutim, naglasio je da je to bio zadatak SDA u Skupštini KS-a. Na upit zbog čega se SBB priključio ovom zahtjevu, naglasio je da je predsjednik te stranke Fahrudin Radončić već naveo razloge zašto je za smjenu aktuelnog premijera KS-a Elmedina Konakovića te da on nema potrebe ponavljati te navode.

"Gospodin Elmedin Konaković je svojim djelovanjem izgubio povjerenje stranke koja ga je predložila, kao i povjerenje parlamentarne većine u Skupštini KS-a. Na taj način učinio je upitnim vršenje funkcije premijera KS-a, ali i djelovanje kompletne vlade, kao i kolektivnog organa na čijem je čelu", navodi se u zahtjevu kluba SDA.

Zahtjev su potpisali: Semir Halilović, Mirza Čelik, Nermin Bjelak, Sabahudin Delalić, Hamed Aljović, Safet Mešković, Amar Dovadžija, Fikret Prevljak, Dževad Rađo, Rasim Smajić, Haris Pleho, Selma Filipović i Rasim Lakota.

"Potrebno je imenovati premijera koji ima puno povjerenje parlamentarne većine, kako bi predvodio Vladu koja može odgovoriti svim izazovima i preprekama koje sa sobom nosi ova veoma zahtjevna i odgovorna funkcija", navodi se u aktu.

Podsjećamo, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je kazao da je Konaković dobio mandat od SDA te da se od njega očekuje da taj mandat i vrati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije