Zastupnica SBB-a dobila odgovor od nadležnog zavoda o agresivnim vranama u KS

B. R.
Zastupnica SBB-a dobila odgovor od nadležnog zavoda o agresivnim vranama u KS
Facebook / Jasna Duraković

Zastupnica Saveza za bolju budućnost Jasna Duraković je krajem januara na trećoj redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevu problematizirala veliki broj vrana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Njeno pitanje je tada glasilo "da li Vlada sarajevskog kantona namjerava rješavati ovaj problem i poduzeti konkretne mjere za rješavanje ovog problema", što je izazvalo brojne reakcije u bh. javnosti.

U obrazloženju pitanja je navela da je sama, kao i mnogi drugi građani, svjedočila jatima agresivnih ptica koje nerijetko napadaju ljude.

Zavod za zdravstvo Kantona Sarajevo je odgovorio na pitanje zastupnice SBB-a Jasne Duraković.

Iz Zavoda su istakli da je zdravstveni rizik od ptica često pretjeran, ali da njihova velika populacija može prestavljati rizik od nastanka bolesti ljudi.

Podsjetili su da Virus Zapadnog Nila od kojeg obolijevaju vrane i druge vrste ptica može biti opasnost po ljude, te da se prenosi sa zaraženog komarca.

Napomenuli su da je u odsustvu vakcine jedini način da se smanji infekcija kod ljudi taj da se kod njih podiže svijest o opasnostima izloženosti virusu.

Zavod za zdravstvo je naglasio da bi u cilju smanjenja rizika za prenos uzročnika bolesti sa životinja na čovjeka ugrizom zaraženih komaraca bilo potrebno provoditi sistemsku dezinsekciju, po ugledu na sistemsku deratizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije