Zašto je dobro darivati krv?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro darivati krv?
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Poticanje stanovništva na redovno darivanje krvi, promoviranje zdravog života, unapređenje zdravstvene kulture i građanske solidarnosti cilj je obilježavanja Svjetskog dana darivanja krvi.

Povodom Svjetskog dana darivalaca krvi, razgovarali smo s dr. Almom Ljuca iz Zavoda za transfuziologiju u Sarajevu.

Na koji način će se obilježiti ovaj dan, odgovorila je:

„Svake godine, 14.juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi. Ove godine, u središtu kampanje pod nazivom 'krv nas sve spaja', idemo s jednim kratkim i šaljivim promo spotom koji smo kreirali u Zavodu za transfuziju i prikazuje koliko je darivanje krvi  jedan siguran postupak, nije strašno i kako svakako neće naškoditi osobi koja se dobro osjeća. Htjeli smo iskoristiti ovaj dan da ohrabrimo nove članove humane porodice.

Što se tiče naših akcija danas, pored svakodnevnog rada na terenima, imamo volontere iz Crvenog križa koji ispred Katedrale od 14 sati propagiraju dobrovoljno davalaštvo krvi, te je za sve zainteresovane obezbijeđen prijevoz do Zavoda za transfuziju, gdje mogu darivati krv."

Ko sve može darovati krv?

„Darivalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti između 18 i 65 godina kod kojih se ljekarskim pregledom i provjerom nivoa hemoglobina utvrđuje da darivanje krvi neće ugroziti kako nju tako ni osobu na kojoj bi se ta krv primijenila.

Ono što je vrlo važno jeste da se zadovolji odgovarajući kriterij, znači, da je osoba zdrava, dobrog općeg stanja, teža od 50 kg, hemoglobin koji se određuje kod nas u Zavodu mora biti odgovarajućeg nivoa kao i krvni pritisak i sami interval između darivanja za one koji daruju redovno (za muškarce je tri mjeseca, a za žene svaka četiri mjeseca.)“

Kakva je situacija kod nas kad je riječ o zalihama krvi? Imamo li često problema?

„Kao i svaka transfuzija najčešći problemi javljaju se u periodu godišnjih odmora i ljetnih raspusta. Akcije je teže organizovati. Međutim, mi svakodnevno nastojimo obezbijediti i zadovoljiti sve potrebe klinika."

Kako danas možemo darovati krv? Kome se treba obratiti i kakva je procedura darivanja krvi?

„Na našoj web stanici svakodnevno se mijenjaju informacije, te se na taj način informišu darivaoci gdje taj dan mogu darovati krv. Znači, osim svakodnevnog rada u Zavodu koji se nalazi na adresi Čekaluša br. 86 (iznad Medicinskog fakulteta) darivanje krvi je u terminu od 07:30 do 20:00 sati. Ukoliko subotu ne radimo zbog rada na terenu, informacije su na našoj web stranici ztm@bih.ba.

Danas imamo rad na terenu u Visokom u Sudskom tužilačkom vijeću i u Crvenom križu Vogošća.

Ono što je vrlo važno je da se dobrovoljni darivaoci mogu javiti na broj 033 56 73 02. Ukoliko žele neke dalje informacije, svakako da je prijevoz obezbijeđen."

Pored toga što ljudi čine dobro djelo, čine uslugu i svome zdravlju, jer u velikom broju slučajeva ljekari navode kako je važno darovati krv. Krv se na taj način obnavlja.

„Pored tog humanog altruističkog motiva, da svakako postoji zdravstveni motiv, jer svaki davalac krvi koji dođe darovati krv, odradi se jedan kratki laboratorijski pregled, ljekarski, dobije uvid u svoje zdravstveno stanjei krv dda bi se primijenilakao lijek mora se testiratina cetiri krvlju prenosivebolesti: hepatitis b i c, sida i sifili. Tako da svakako dobije uvid u svoje zdravstveno stanje."

Jedno je sigurno, psihički ćete se sigurno dobro osjećati, odnosno, mnogo bolje nego prije darivanja krvi jer uradili ste najbolje moguće djelo – darovali ste krv!

Darivanjem krvi darujete najdragocjeniji poklon, a to je život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije