Zapošljavanje 70 doktora medicine u deset zdravstvenih ustanova u KS

Fena
Zapošljavanje 70 doktora medicine u deset zdravstvenih ustanova u KS
Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović potpisao je danas ugovore sa predstavnicima tri od ukupno deset javnih i privatnih zdravstvenih ustanova s područja Kantona Sarajevo.

Ugovori se odnose na zapošljavanje na godinu dana ukupno 70 doktora medicine s evidencije nezaposlenih osoba.

Radi se o osam javnih i dvije privatne zdravstvene ustanove koje su ispunile uvjete za sudjelovanje na Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine po Javnom pozivu objavljenom u januaru ove godine.

Direktor Službe za zapošljavanje KS naglasio je da će ti ljekari biti angažirani na godinu dana, a njihovo angažiranje okarakterizirao između ostalog i kao doprinos osiguranju kadra potrebnog u zdravstvenim ustanovama.

Resorna kantonalna ministrica Zilha Ademaj kazala je da će 70 ljekara biti angažirano na osnovu programa koji je osmislila Služba za zapošljavanje KS, a prihvatila Vlada KS. Nada se da će ti ljekari za godinu dana steći dovoljno iskustva da mogu aplicirati za programe specijalizacija. 

"Ljekare smo nastojali rasporediti ravnomjerno, na sve ustanove. Najviše ljekara bit će raspoređeno u Domu zdravlja KS zato što je to najveća ustanova čiji je osnivač isključivo KS. Tražili su 60, a dobit će 43 ljekara", kazala je.

Ministrica naglašava da će tim ljekarima biti isplaćivana mjesečna bruto plaća od 1.300 KM (neto oko 800 KM), ali se nada da će i zdravstvene ustanove iznaći prostora da im eventualno isplate još topli obrok. Kaže da će biti poduzeto sve, u smislu osiguranja novca potrebnog za njihove plaće, da budu zadržani na tim radnim mjestima.

Na današnjem skupu u Službi za zapošljavanje KS istaknuto je i to da je angažiranje 70 ljekara samo jedna od mjera koju je poduzelo Ministarstvo u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, Službom za zapošljavanje i Vladom KS da se pokuša zaustaviti odliv stručnih (u ovom slučaju zdravstvenih) kadrova.

Direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić kaže da dolazak novih ljekara znači mnogo za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite stanovništva, ali znači i priliku za ljekare koji će steći za njih vrlo dragocjeno iskustvo.  

Služba za zapošljavanje KS raspisala je konkurs za javne i privatne ustanove da se prijave za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine prijavljenih na evidenciji za nezaposlene osobe. Cilj programa je novo zapošljavanje i osiguranje potrebne kvalifikacijske strukture radne snage. Za te namjene je predviđeno 1.092.000 KM.

Služba će zdravstvenim ustanovama koje su ispunile kriterije javnog poziva refundirati mjesečno (12 mjeseci) 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plaće i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije