Započelo uklanjanje objekta devastiranog obdaništa Razigrani dani

Radiosarajevo.ba
Započelo uklanjanje objekta devastiranog obdaništa Razigrani dani

Nakon višegodišnjih napora općinske administracije, Općinskog vijeća Centar i građana sa područja Mjesne zajednice „Koševo II“ da iznađu rješenje za problem obnove objekta potpuno devastiranog obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige kod broja 46, konačno su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta. Naime, radnici građevinske firme „Bosman“ su u četvrtak 21. septembra 2017. godine, započeli sa uklanjanjem objekta devastiranog obdaništa „Razigrani dani“.

Tim povodom su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa rukovodstvom Općinskog vijeća i saradnicima, te ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović prisustvovali početku uklanjanja objekta.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko na ljestvici prioriteta ove lokalne zajednice, te izrazio nadu da će mališani već u narednoj godini imati svoj vrtić u ovoj mjesnoj zajednici.

"Danas započinjemo ono što smo svi željno očekivali i na čemu smo uporno i vrijedno radili proteklih godina. Nije bilo jednostavno, a koristim priliku da se zahvalim svima koji su radili na ovom projektu, a posebno moram naglasiti visoki angažman ministra Elvira Kazazovića, premijera Elmedina Konakovića, te vijećnika Općinskog vijeća Centar. Došao je trenutak da krenemo sa prvom fazom, odnosno rušenjem devastiranog objekta. Urađen je idejni projekat i sredstva su obezbijeđena. U drugoj fazi radimo glavni projekat paralelno sa rušenjem i želim vjerovati da ćemo stvoriti pretpostavke da najveći dio posla uradimo u 2018. godini, te da do kraja naredne godine objekat i završimo. Na donjoj etaži će boraviti djeca kojoj ćemo biti posvećeni, a u gornjoj etaži će biti smješteni Centar za zdravo starenje i prostorije medžlisa islamske zajednice", pojasnio je Ajnadžić.

Predsjedavajuća Karolina Karačić je u ime Općinskog vijeća, i u svoje ime, izrazila zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta.

"Izuzetno smo obradovani što smo konačno dočekali trenutak da ovo ruglo sklonimo iz naše lokalne zajednice, a da na njegovom mjestu napravimo novi objekat koji će biti ustupljen našim najmlađim, ali i najstarijim sugrađanima", istakla je Karačić.

Podsjećamo, u proteklom periodu Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige 42 i davanju na korištenje Javnoj ustanovi Djeca Sarajevo. U skladu sa odredbama ove usvojene odluke Skupština Kantona Sarajevo je dala saglasnost na Sporazum o izgradnji poslovnog objekta – vrtića „Razigrani dani” i načinima i uslovima korištenja istog sa Općinom Centar Sarajevo, koja je investitor projekta. S tim u vezi načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je pomenuti sporazum sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem, te direktoricom JU „Djeca Sarajeva“ Jasminom Čongo.

Nakon završetka građevinskih radova i izdavanja upotrebne dozvole, te upisa Općine Centar u zemljišne knjige kao vlasnika predmetnog poslovnog objekata, cijelo prizemlje površine oko 510 metara kvadratnih Općina Centar će dodijeliti ugovorom o zakupu na korištenje JU „Djeca Sarajeva“ radi stavljanja u funkciju obdaništa i obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja. Ugovor će biti zaključen na deset godina, uz simboličnu mjesečnu naknadu od 1 KM/m2, s pravom obnavljanja ugovora. Sprat objekta će koristiti Općina za smještaj Centra za zdravo starenje, a dio prostora će biti dat na privremeno korištenje medžlisu islamske zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije