Zagađenje u Sarajevu: Na snazi epizoda "Pripravnosti", zrak trenutno nezdrav

Radiosarajevo.ba
Zagađenje u Sarajevu: Na snazi epizoda "Pripravnosti", zrak trenutno nezdrav
Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno je na snazi epizoda „Pripravnosti“ - navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 57,5 μg/m3) na svim mjernim stanicama.

Trenutna kvaliteta zraka u Sarajevu, prema posljednjim pokazateljima u 17 sati, jeste da je zrak nezdrav, a sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja za tolerantne satne niti dnevne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije