MUP KS-a: Za upotrebu pirotehnike kazne do 1.200 KM

J. Ć.
MUP KS-a: Za upotrebu pirotehnike kazne do 1.200 KM
ATV / Petarde / Ilustracija
Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS-a), kao i svake godine, trudi se upotrebu pirotehnike svesti na minimum kako bi se izbjeglo povređivanje djece i odraslih.

"Povodom obilježavanja predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika, gdje se očekuje prisustvo velikog broja građana iz BiH i inozemstva, policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, naložio je svim organizacionim jedinicama Uprave policije, da mjere podignu na najveći mogući nivo, u cilju očuvanja povoljne sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo, a naročito u periodu od 15. decembra do 15. januara 2018. godine“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

S tim u vezi, organizacione jedinice Uprave policije će sačiniti posebne planove na sprječavanju prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.

"Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su sankcije, tj. novčane kazne u iznosu od 300 do 900 KM, za osobe koje na javnom mjestu posjeduju, pale, ustupaju, prodaju, kupuju ili nude petarde i druga pirotehnička sredstva, a za roditelje, odnosno staratelja maloljetnika koji je učinio prekršaj, ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku a u mogućnosti je da takav nadzor vrši, kaznit će se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM“, potvrdili su iz MUP-a KS-a.

Ilustracija - undefined

Podsjećemo, pirotehnička sredstva koja se prodaju na našem tržištu nisu standardizirana i zbog toga može doći do prijevremene detonacije što povećava opasnost od povređivanja korisnika.

Nadležni apeliraju na građane da praznike provedu bez razornoga zvuka pirotehničkih sredstava.

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a Sena Softić-Taljanović, s obzirom na nadolazeće praznike, uputila je apel građanima, a naročito roditeljima, da budu savjesni i da prazničnu noć provedu bez pirotehnike.

Softić-Taljanović je za Radiosarajevo.ba naglasila da se praznici mogu provesti i bez jedne zapaljene petarde. 

"S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo sva pirotehnička sredstva mogu biti potencijalno opasna za zdravlje kako djece tako i odraslih. Proteklih godina imali smo povrede šake gdje smo imali i amputaciju prstiju, vrlo su česte i povrede lica s trajnim oštećenjima vida, odnosno povredom oka. Stoga, savjetujem da se korištenje pirotehničkh sredstava svede na najmanju moguću mjeru", kazala je Sena Softić Taljanović te napomenula na povredu djeteta u Banjoj Luci kao još jednu opomenu.

Prva pomoć kod opekotina je hlađenje

Najbolje je hlađenje pod mlazom vode,  u zdjeli s vodom, mokrim peškirom natopljenim u hladnu vodu uz često mijenjanje. Hlađenje usporava i sprječava daljnje oštećenje tkiva.

Led kao metodu hlađenja treba svakako izbjegavati zbog toga što se može združeno djelovati u oštećenju tkiva. Stavljanje različitih masti i krema na opekotinu pogrešno je i treba izbjegavati, pogotovo prije nego što stručna osoba vidi o kakvoj je vrsti povrede riječ.

Povrijeđeno mjesto treba omotati sterilnim povojem, najbolje sterilnom gazom iz pribora za prvu pomoć. Tablete protiv bolova pomažu, a radi smanjenja boli i poštede povrijeđenog dijela tijela potrebno je trokutastom maramom ili nekim drugim priručnim sredstvom imobilizirati opečeni dio tijela.

Nakon tako pružene prve pomoći treba se obratiti u najbližu ambulantu gdje će se pregledati povrijeđeni dio tijela i odlučiti o daljnjem toku liječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije