Za ljubav nikad nije kasno: U Centru za zdravo starenje proslavljeno Valentinovo

Radiosarajevo.ba
Za ljubav nikad nije kasno: U Centru za zdravo starenje proslavljeno Valentinovo
Foto: Općina Centar / Osobe treće životne dobi proslavile Dan zaljubljenih
Danas je u prepunim prostorijama Centra za zdravo starenje upriličeno druženje za sve članove i članice, a povod za organizaciju druženja bila je proslava Valentinova, dana zaljubljenih.

Opće je poznato da su osobe treće životne dobi skupina koja je izložena društvenoj isključenosti, usamljenost je čest problem naših starijih pa je zbog toga Centar mjesto u kojem se dobro osjećaju, mjesto u koje vrlo rado dolaze i mjesto iz kojeg sa osmjehom odlaze kući. Dobro osmišljenim i kvalitetno organizovanim programima smanjuje se socijalna isključenost starijih osoba i osigurava se dostojanstveno i aktivno starenje.

Održavanje društvene aktivnosti pomaže u održavanju dobrog emocionalnog i tjelesnog zdravlja.

Prigodnim programom u Centru danas je obilježen dan zaljubljenih, a članovi i članice su uživali uz nastup hora „Osmijeh“. Također, upriličena je prezentacija i video „Ljubav u pokretu“, te je organizovana prodajna izložba kreativnih radova članica Centra. Današnje druženje, koje je proteklo u dobrom raspoloženju, uz muziku, pjesmu i ples je samo primjer dobre prakse Centra koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi. 

Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić istakla je da na današnji dan želi prenijeti ljubav na mlade ljude.

"Danas se obilježava Dan zaljubljenih i želimo da širimo ljubav sa našim članovima, porodicama i sa našim mladim osobama koji ovdje implementiraju razne projekte. Jedan takav projekat ćemo danas predstaviti, a to je izrada prahistorijskog nakita i kreativna radionica naših članica koju smo napravili kao posebnu izložbu. Riječ je o jednoj simbolično prodajnoj izložbi, gdje bi sredstva od prodaje usmjerili za nastavak aktivnosti. Također danas imamo jednu vrlo interesantnu prezentaciju koja se zove „Ljubav u pokretu“, zahvaljujući Emini Ljubijankić iz Ceh-Konekte i Ines Babić iz Udruženja Sahara koje se bave umjetničkim plesom. Kroz prezentaciju nam se poručuje sve ono što je dobro i zdravo što treba praktikovati, da bi što duže ostali zdravi", kazala je Nikolić.

Emina Ljubijankić je istakla da Udruženje za edukaciju istraživanja i promociju kulture i umjetnosti Ceh-Konekta u Centru za zdravo starenje duže od dvije godine implementira projekte koji su vezani za rad sa starijim osobama iz oblasti kulture i umjetnosti.

"U prošloj godini smo implementirali dva projekta u Centru za zdravo starenje, koje je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Danas predstavljamo rezultate projekta „Pravo doba za kulturu“ gdje su članice Centra za zdravo starenje imale priliku da učestvuju u kreativnim radionicama izrade prahistorijskog nakita sa prostora BiH. Radionice su vodile Vedrana Crnković i Adela Pervan, kojima su uručene zahvalnice za podršku aktivnostima Centra. Pored toga, kolegica iz škole orijentalnog plesa „Sahara“ Ines Babić će održati prezentaciju orijentalnog plesa „Ljubav u pokretu“, a poznato je da je ples odličan u borbi protiv demencije, naglasila je Emina.

U ime Općine Centar druženju su prisustvovale Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti i Amra Sabrihafizović-Hajdarević.

Podsjećamo da je 18. januara 2016. godine otvoren Centar za zdravo starenje, prvi na području središnje sarajevske općine, u čije uređenje i opremanje je Općina Centar uložila pola miliona maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije