Za izgradnju Univerzitetske biblioteke prepreka izmještanje toplovoda u Kampusu

S. H.
Za izgradnju Univerzitetske biblioteke prepreka izmještanje toplovoda u Kampusu
Još u maju 2016. godine dogovoreno je da se u Kampusu Univerziteta u Sarajevu izgradi Univerzitetska biblioteka za čiju je izgradnju i opremanje Saudijski fond za razvoj izdvojio 82.500.000 saudijskih rijala (oko 19,3 miliona eura).

Za objekat površine oko 11 hiljada četvornih metara  još uvijek nije završen izvedbeni projekat, ali se završetak radova na njegovoj izradi očekuje početkom maja tekuće godine.

"Saudijski fond za razvoj je 8. januara 2018. godine Univerzitetu u Sarajevu dostavio odobrenje za nastavak pregovora sa predloženim konsultantom za reviziju Izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem Biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Potpisivanje ugovora i uvođenje u posao odabranog konsultanta za reviziju Izvedbenog projekta se očekuje početkom aprila. Revizijom Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, stiču se uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na izgradnji i opremanju Biblioteke Univerziteta u Sarajevu", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Prepreku u radu na izgradnji objekta biblioteke Univerziteta u Sarajevu, odnosno dovođenje lokacije buduće biblioteke u stanje za početak građenja, trenutno predstavlja izmještanje toplovoda od kotlovnice Kampusa do Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, za šta se očekuje saglasnost Općine Novo Sarajevo.

Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine potpisan je 10. maja 2016. godine u Sarajevu, a predviđeni datum završetka Projekta izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu u potpisanom Memorandumu o razumijevanju je 30. juna 2019. godine. Obzirom na kompleksne okolnosti realizacije projekta, u dogovoru sa predstavicima Saudi Fund for Development, odluka o konačnom datumu završetka Projekta, donijet će se u toku realizacije predstojećih faza projekta.

Studenti Sarajevskog univerziteta ovim će projektom dobiti prestižnu instituciju u kojoj će na zavidan način usvajati nova znanja i vještine, a idejno rješenje radili su stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predvođeni Adnanom Pašićem.

Riječ je o projektu na kojem je menadžment UNSA (2006-2012) radio dvije i pol godine u saradnji s predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije, koja će i finansirati izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na 35 miliona KM.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno prema Master planu novog kampusa UNSA predviđa da će ovaj objekt biti izgrađen na istočnoj strani kampusa, u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. 

U neposrednoj blizini nalazit će se i zgrada Rektorata UNSA, kao i zgrade drugih fakulteta ovog Univerziteta.

SUL 3D 2.jpg - undefined

Površina biblioteke bit će oko 15.000 kvadratnih metara. U prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 kvadratnih metara, dok bi oko 4.000 kvadratnih metara prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno.

Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, s knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji.

SUL 3D 1.jpg - undefined

Studentima će biti dostupno oko 50 hiljada knjiga različitog karaktera u slobodnom pristupu, dok će ih u skladištu biti oko 275 hiljada. Na raspolaganju će također biti 560 mjesta za čitanje, kao i 250 mjesta za rad na računaru. 

Nova zgrada biblioteke će po prostoru i opremljenosti zasigurno biti jedna od najuređenijih i najopremljenijihzgrada, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije