Wigemark posjetio Vladu KS: Vidljive promjene u radu vlasti

Radiosarajevo.ba
Wigemark posjetio Vladu KS: Vidljive promjene u radu vlasti
Foto: Vlada KS / Lars-Gunnar Wigemark i Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u kantonalnoj Vladi  bili su danas domaćini ambasadoru Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsu- Gunnaru Wigemarku i njegovim saradnicima na sastanku o temi uloge i pozicije kantonalnih skupština i vlada u procesima integracije naše zemlje u Europsku uniju.

Kako je navedeno u saopštenju, uz čestitke i podršku Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo na značajnim rezultatima u prvim mjesecima svoga rada, iz delegacija Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije ovom prilikom je istaknuta značajna uloga kantonalnih vlasti u pružanju podrške ispunjavanju međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine u provođenju pravnih, administrativnih, instuticionalnih i ekonomskih j reformi kao razultata koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Želio bih ovu Vladiu potaknuti da iskoristite svoj pozitivan zamah i aktivno se uključite u procese približavanja zemlje Europskoj uniji, a koji će se u narednom periodu intenzivirati", poručio je ambasador Wigemark.

Vlada KS - undefined

Foto: Vlada KS: Vlada KS

Neusklađenost propisa na različitim razinama vlasti i nesrazmjer u javnim upravama među kantonima zahtijevat će poseban sveobuhvatan pristup u svrhu postizanja veće harmonizacije propisa, u skladu sa pravnim stečevinama Europske unije , istakli su iz Delegacije Europske unije.

Sistemska rješenja u o obrazovanja, policije, poslovne klime, socijalne zaštite, zaštite okoliša , zdravstva definisana su neka od oblasti koje su uređena propisima Europske unije i kao takva trebaju biti dio zakonske legislative svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, poručili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Forto je istakao važnost koordinacije Kantona Sarajevo sa institucijama Europske unije pogotovo u pokrenutim antikoruptivnim procesima u Kantonu.

Vlada Kantona Sarajevo će ojačati svoje administrativne kapacitete te sarađivati sa Direkcijom za europske integracije kako bi se osigurala adekvatna reakcija u planiranju politika i koordinaciju poslova u procesima integracije naše zemlje u Europsku uniju, naglasili su iz Vlade Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije