VSTV ustvrdio je li bilo nepravilnosti u postupanju kantonalnog tužilaštva

Fena
VSTV ustvrdio je li bilo nepravilnosti u postupanju kantonalnog tužilaštva
Komesar Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo Vahid Ćosić najavio je da će VSTV BIH ispitati odgovornost glavne kantonalne tužiteljice i postupajućih kantonalnih tužilaca zbog ovolike hajke protiv policijskih službenika KS-a.

Na temelju navoda da policijski komesar Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo Vahid Ćosić namjerava podnijeti pritužbu VSTV BiH, odnosno Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a na povredu dužnosti tužilaca i glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo povodom postupanja u predmetu formiranom na osnovu izvještaja o inkriminiranom događaju u kojem je smrtno stradao Dženan Memić, iz ovog Ureda su za Fenu dostavili informaciju o prethodnom postupanju Ureda vezanom za navedeni predmet Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je nakon medijskih izvještaja o postupanju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom slučaju, početkom ove godine, po službenoj dužnosti registrirao predmet protiv nosilaca pravosudnih funkcija Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Također, zaprimili su pritužbu koju je dostavio Muriz Memić, otac smrtno stradalog Dženana Memića protiv postupajućeg kantonalnog tužioca, a osnovom koje je registriran predmet i po navedenoj pritužbi.

Uredu se obratila i glavna tužiteljica Dalida Burzić sa zahtjevom da Ured preispita postupanje tužioca kojem je predmet raspoređen u rad, kao i postupanje glavne kantonalne tužiteljice. 

U skladu s nadležnošću propisanom Zakonom o VSTV BiH, Ured je zatražio od Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine dostavljanje mišljenja, a po izvršenom nadzoru na postupanju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u navedenom predmetu, u skladu s ovlastima glavnog federalnog tužioca da nadzire efikasnosti i zakonitost postupanja kantonalnih tužilaštava. 

"Federalno tužilaštvo je dostavilo Uredu mišljenje, a po izvršenom nadzoru rada Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u navedenom predmetu, prema kojem je postupanje kantonalnog tužilaštva bilo zakonito i efikasno, te u skladu s procesnim normama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine kao i da je provođenje istrage od strane kantonalnog tužilaštva bilo sveobuhvatno bez usmjeravanja u pogrešnom pravcu niti u cilju zaštite bilo koje osobe. Nedugo nakon ovog mišljenja, Kantonalno tužilaštvo je okončalo predmet podizanjem optužnice", navela je vršiteljica dužnosti glavnog disciplinskog tužioca Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH Alena Kurspahić.

Prema odredbama Zakona o VSTV BiH nadležnost Ureda ne sadrži ovlaštenje da preispituje pravilnost ili zakonitost sudskih ili tužilačkih odluka već samo može postupati u slučajevima kada je počinjen disciplinski prekršaj propisan Zakonom o VSTV BiH.

"Imajući u vidu da je stvarno nadležno tijelo, Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, utvrdilo da nije bilo nepravilnosti u postupanju kantonalnog tužilaštva, Ured je zaključio da nema dokaza ni o povredi dužnosti postupajućeg tužioca, a niti glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te su u augustu ove godine donesene odluke kojima su pritužbe odbačene kao neosnovane, o čemu su podnosioci pritužbe i zahtjeva obaviješteni", navodi se u informaciji.

Ćosić je argumentirao svoje navode kazavši da je tužiteljica omalovažavala rad MUP-a KS-a vezano za istragu u slučaju ubistva Dženana Memića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije