Vlada od menadžmenta ViK-a traži da svaki dan dostavi izvještaj o vodosnabdijevanju

Radiosarajevo.ba
Vlada od menadžmenta ViK-a traži da svaki dan dostavi izvještaj o vodosnabdijevanju
Na danas otvorenoj vanrednoj sjednici povodom problema s vodosnabdijevanjem Sarajeva, Vlada Kantona Sarajevo je zatražila od menadžmenta KJKP ViK da svakodnevno dostavlja izvještaj o stanju snabdjevenosti vodom, o količinama vode na izvorištu Bačevo.

Također je traženo da se dostavlja izvještaj o broju prijavljenih i otklonjenih kvarova, kao i o otkrivanju i smanjenju broja nelegalnih potrošača, odnosno njihovom isključivanju iz mreže, s odvojenim podacima o broju pravnih i fizičkih osoba.

Izvještaj treba sadržavati i sve ostale tehničke probleme koji utječu na vodosnabdijevanje. Zatražene su informacije o formiranju tima za detekciju stanja vodovodne mreže s njihovim imenima, kao i koracima za realizaciju plana pomenute detekcije, jer se bliži početak implementacije prve tranše EBRD-ovog kredita od deset miliona KM.

Vlada je zatražila i precizne podatke o pregovorima s Istočnim Sarajevom radi eventualnog korištenja vode s izvorišta Tilava, ali i sa svih drugih izvorišta, među kojim je posebno pomenuto izvorište IB-10, kako bi se u postojećem vodovodnom sistemu osigurale dodatne količine vode.

Ovaj izvještaj na dnevnoj bazi mora sadržavati i informacije o higijensko-epidemiološkoj ispravnosti vode. Na sjednici su od menadžmenta ovog poduzeća zatraženi podaci o stanju naplate vode, kao i realizaciji tužbenih zahtjeva pokrenutih protiv dužnika.

Na sjednici je bilo riječi i o pokretanju procedura radi početka implementacije dugo najavljivanog projekta izvorišta Crna i Bijela rijeka kojim bi se omogućilo dugoročno pothranjivanje izvorišta Bačevo s dodatnim količinama vode.  

Zbog toga je za četvrtak najavljeno održavanje sastanka s Fondom za zaštitu okoliša FBiH. Sjednica će ostati otvorena sve do poboljšanja hidroloških prilika u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije