Vlada KS utvrdila Odluku o osnivanju Turističke zajednice Kantona

Fena
Vlada KS utvrdila Odluku o osnivanju Turističke zajednice Kantona
Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u prostorijama Osnovne škole "Zaim Kolar" u Šabićima utvrdila Odluku o osnivanju turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede Kantona će provesti sve neophodne predradnje za osnivanje te agencije i organiziranje osnivačke skupštine.

U periodu od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, Vlada će predložiti imenovanje privremenog predsjednika osnivačke skupštine i njena dva člana na mandat do osnivanja redovne skupštine turističke zajednice.

Kako je Odlukom predviđeno, turistička zajednica će imati skupštinu, nadzorni odbor, turističko vijeće, predsjednika i ured za podršku turizmu.

I ovoga puta je naglašeno da će, prema Zakonu o turizmu, uposlenima iz ranije Turističke zajednice, koja je odlukom Ustavnog suda FBiH 2015. godine prestala da postoji, biti ponuđena mogućnost prelaska u radni odnos u novoosnovanu turističku zajednicu Kantona Sarajevo.

Ova odluka je upućena kantonalnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Na današnjoj sjednici, Vlada je razmatrala i primila k znanju Izvještaj Tržno-turističke inspekcije i Inspekcije rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za period od 17. jula do 16. augusta ove godine.

Nakon detaljne analize ovog izvještaja, Vlada je izrazila nezadovoljstvo radom inspektora i oštro prigovorila na kvantitet, ali i kvalitet izvršenih inspekcijskih nadzora.

Zatražila je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da odmah uvede rad u više smjena tokom radnih dana, ali i vikendima. Također je zatraženo da se kontrole vrše iznenadno i nenajavljeno.

Upravi je naloženo da što prije Vladi dostavi zahtjev za popunu svih preostalih upražnjenih radnih mjesta inspektora kako bi se po hitnoj proceduri dala saglasnost za njihovo popunjavanje.

Na današnjoj sjednici Vlada je razmatrala i Nacrt izvještaja o finansijskoj reviziji budžeta Kantona za 2015.godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije