Vlada KS i društvene mreže: Kako se sponzoriraju objave na Facebooku?

Radiosarajevo.ba
Vlada KS i društvene mreže: Kako se sponzoriraju objave na Facebooku?
Foto: Ilustracija / Facebook

Zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović- Hajdarević je pitala nadležne po kojem kriteriju se određuje plaćanje sponzoriranih objava na društvenim mrežama i sa koje kartice se vrši plaćanje.

Kako je navela u zvaničnom upitu, u dva navrata je zahtjevala odgovor na ovo pitanje.

"Prošli put sam vas pitala, a sada ponavljam ko i po kom kriterijumu određuje plaćanje sponzorstva na društvenim mrežama i sa koje se kartice vrši plaćanje. Prošli put vi ste dali odgovor koji ne odgovara istini, naime vi ste kazali da Facebook algoritam sam nakon određenog reacha vrši naplatu, to jednostavno nije tako, za svako sponzosrstvo se mora pojedinačno izvršiti plaćanje", istakla je u upitu Ćosović-Hajdarević.

Odgovor na pitanje je dobila od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

"Prošli put sam odgovorio usmeno i nije tačno da sam rekao da algoritam određuje koji članci će se sponzorirati. Algoritam preporučuje, ali ja donosim odluku, tačnije odluku donosi stručnjak za digitalne medije u konsultacijama sa Kabinetom premijera. Plaćanje se vrši iz Kabineta", poručio je Forto.

U odgovoru je naglasio da su društvene mreže način informiranja građana i neposredne komunikacije s njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije