Vlada KS-a ignorira zahtjev sindikata o ukidanju obaveze kupovine kupona GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Vlada KS-a ignorira zahtjev sindikata o ukidanju obaveze kupovine kupona GRAS-a

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu obaviještava javnost da Vlada Kantona Sarajevo uporno ignorira zahtjev ovog sindikata da Uredbu o naknadama koje nemaju karakter plaće uskladi sa Zakonom o plaćama, odnosno da ukine obavezu uzimanja kupona za prevoz GRAS-a.

Sindikat je i ranije u više navrata upozoravao Vladu KS-a na neusklađenost člana 3. Uredbe sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima koje je i sama Vlada KS usvojila i potpisala.

U posljednja dva mjeseca radnici gube i po 70 KM po kuponu, a ukoliko Vlada ne izvrši traženo usklađivanje biće pokrenut postupak pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

"Svjedoci smo da Vlada KS i dalje svojim protivzakonitim potezima i nauštrb prava državnih službenika i namještenika pokušava “izvaditi” iz dubioze KJKP GRAS. Osnovni razlozi zbog kojih smo uputili ovaj zahtjev su ti da obavezom uzimanja kupona, i to samo KJKP GRAS-a, većina državnih službenika i namještenika koji rade u organima državne službe KS-a je primorana kupone prodavati iz razloga što KJKP GRAS već par godina ima neredovan saobraćaj, ne pokriva cijelu teritoriju Kantona i još niz drugih problema”, navodi se u zahtjevu.

U Sindikatu ističu da su državni službenici i namještenici primorani na prodaju kupona i da u startu u prosjeku gube od 20 KM do 50 KM, u zavisnosti od visine iznosa kupona, te su primorani kupone prodavati uličnim švercerima što predstavlja prekršaj i podliježe prekršajnim sankcijama.

“Imamo informacije da se Vlada KS odlučila na ovakvo rješenje kako bi pomogla i zaštitila KJKP GRAS kao kantonalno javno preduzeće, dok radnici tog preduzeća ovu vrstu naknade primaju u novcu. Vlada KS-a nema pravo favorizovati jednu firmu naspram drugih s obzirom da u KS-a postoji još jedan prevoznik koji vrši usluge prevoza putnika, ‘Centrotrans’, kod kojeg kuponi KJKP GRAS nisu važeći”, navode u Sindikatu.

Sindikat traži da Vlada hitno razmotri ovaj zahtjev i da državnim službenicima i namještenicima KS-a vrati stečeno pravo i na taj način ih izjednači sa ostalim radnicima iz drugih grana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije