Vječna uspomena na heroinu: Uskoro izgradnja spomen-obilježja Suadi Dilberović

Radiosarajevo.ba
Vječna uspomena na heroinu: Uskoro izgradnja spomen-obilježja Suadi Dilberović
Suada Dilberović, prva žrtva rata koja je kao studentica poginula na Vrbanja mostu, uskoro bi trebala dobiti spomen-obilježje u Sarajevu.

Tačnije, ovo spomen-obilježje bit će izgrađeno ispred Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a tim povodom Općina Centar Sarajevo i ovaj fakultet potpisali su danas protokol o realizaciji granta, kojim se za izgradnju ovog spomenika izdvaja 15.000 KM iz budžeta Općine.

Simbolično, sporazum je potpisan na dan kada je, prije 25 godina od snajperskog hica, tokom antiratnih demonstracija u Sarajevu poginula Suada Dilberović, studentica pete godine Medicinskog fakulteta. Nekoliko minuta kasnije poginula je i Olga Sučić, službenica Skupštine RBiH.

Inicijativu za podizanje ovog spomen-obilježja u parku ispred zgrade Medicinskog fakulteta pokrenula je dekanesa Almira Hadžović-Džuvo, koja je bila najbolja prijateljica stradale Dilberović i tog kobnog dana je bila sudionik dešavanja na tadašnjem mostu Vrbanja.

"Ponosni smo što smo partneri u izgradnji spomen-obilježja u čast Suade Dilberović koja je kao studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu u aprilu 1992. godine zajedno sa Olgom Sučić poginula na tadašnjem Vrbanja mostu tokom mirnih antiratnih demonstracija", kazao je Ajnadžić.

Ovom prilikom su Ajnadžić i Hadžović-Džuvo pozvali i Parlament BiH koji je pravni nasljednik institucije u kojoj je radila Olga Sučić, da poduzmu aktivnosti kako bi se i njihovoj nekadašnjoj uposlenici podiglo spomen-obilježje u okolini institucije u kojoj je radila, stoji u saopćenju Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije